Ligesom mange landmænd er med i en erfa-gruppe, hvor de kan samles omkring en fælles faglig interesse, så har en gruppe planteavlskonsulenter med speciale i reduceret jordbearbedning også deres egen erfa-gruppe. Målet med erfa-gruppen er at mødes og udveksler erfaringer og dele viden.

- Normalt er vi konkurrenter, men ligesom de landmænd vi rådgiver, har vi alle behov for at få udvidet vores horisont og høre, hvordan man gør andre steder rundt om i landet, siger Anders Smedemand Musse, fra Sønderjysk Landboforening, som var vært for mødet lidt syd for Haderslev.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter en kold vinter, der flere steder har taget livet af vintersæden, kunne konsulenterne konstatere, at afgrødernes evne til at overvintre ikke afgøres af, om der er pløjet eller ej. Derimod er der en række andre faktorer, der er særdeles vigtige at være opmærksom på, hvis man som landmand vælger at langtidsparkere ploven.

Etableringsmetode ikke afgørende for overvintring

- I efteråret havde vi mange eksempler på landmænd, der på grund af det våde føre, fik lavet noget skidt i marken, og som fik sået for sent. Det kan naturligvis ses nu. Men jeg synes ikke, at der er forskel på, om markerne er pløjet, eller om de er dyrket pløjefrit, siger Anders Smedemand Musse.

Han mener derimod, at håndværket i forbindelse med selve såningen har været meget afgørende for overvintringen. Især sådybden og den hastighed landmanden har kørt med, da han såede, har i mange tilfælde været udslagsgivende for, om afgrøden har klaret sig gennem vinteren.

- Sen såning kombineret med for dyb eller for øverlig såning er blevet straffet hårdt. Derfor er det gode håndværk stadig en forudsætning for succes i marken, uanset hvilket system man vælger, eller hvilke maskiner man kører med, siger Anders Smedemand Musse.

Mange fordele ved erfa-grupper

På markerne ved Haderslev kunne specialkonsulenterne se resultaterne af forskellige dyrkningsstrategier og forskellige maskiners arbejde. Og selvom der ikke var tale om egentlige forsøg, var der bred enighed om, at man sagtens kan blive klogere af at sammenligne de forskellige etableringsmetoder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når det kan være vanskeligt at lave brugbare forsøg med forskellige etableringsmetoder, hænger det blandt andet sammen med, at både sædskifte, jordtype og de aktuelle vejrforhold har stor betydning for, hvor godt maskinerne klarer opgaven.

Specialkonsulenterne er derfor heller ikke i tvivl om vigtigheden af, at erfaringerne med forskellige dyrkningssystemer rundt om i landet, bliver formidlet videre. Opfordringen fra konsulenterne var derfor, at både landmænd og konsulenter danner erfa-grupper, hvor der kan udveksles viden og erfaringer. Det kan både være lokale og landsdækkende erfa-grupper, og det kan også være samarbejder, hvor erfa-grupper besøger hinanden i forskellige egne af Danmark eller i udlandet.

Specialkonsulenter i reduceret jordbearbejdning

Tilbage i 2002 blev der uddannet et hold specialkonsulenter i reduceret jordbearbejdning. Dette netværk er i år blevet udvidet, da endnu en gruppe af planteavlskonsulenter har afsluttet efteruddannelse inden for reduceret jordbearbejdning.

Efteruddannelsen af konsulenterne er baseret på både tekniske, biologiske og teoretiske vinkler på reduceret jordbearbejdning. Rådgiverne kan blandt andet hjælpe med rådgivning ved overgangen til pløjefri dyrkning samt ved valg af redskaber og jordbearbejdningsmetode.

Rådgiverne samarbejder med FRDK (Foreningen for Reduceret Jordbearbejdning i Danmark).