Som en direkte konsekvens af de udskudte vandplaner, falder den hidtil planlagte randzonekompensationen for 2013 på gulvet, i stedet etableres en statslig støtteordning.

- Vi står i en grotesk situation, hvor den ene miljølovgivning spænder ben for den anden. Jeg har vendt alle tænkelige alternativer for at sikre landmændene kompensation i 2013. Og vi er endt på, at en statslig støtteordning er den eneste reelle løsning. Dermed sikres langt de fleste landmænd den randzonekompensation, de havde forventet, siger fødevareminister Mette Gjerskov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dette vil betyde at enkelte landmænd vil ramme EU's støtteloft. Det drejer sig om 10-20 ud af 30.000 landmænd, der har søgt. Det er primært store landmænd, som mister kompensation for samlet set 600.000-700.000 kr.

- Det er meget beklageligt, at et par håndfulde landmænd ikke får den kompensation, de havde forventet, og vi vil undersøge, om der kan gøres noget for disse landmænd. Generelt er der ingen tvivl om, at en statslig støtteordning ikke er en ønskesituation. Det betyder bøvl for både landmænd og myndigheder. Kort sagt, ordningen er et resultat af de forsinkede vandplaner og et forsøg på at finde den bedst mulige løsning på et grotesk og meget beklageligt problem, siger fødevareministeren.

Ordningen vil blandt andet betyde, at landmændene skal indsende en supplerende ansøgning om randzonestøtte, dette kan resultere i nye sagsbehandlingstider. Selv om udbetalingen for 2013 starter til december som lovet, vil mange landmænd først få udbetalt deres randzonekompensation i foråret 2014.

Alternativet 

Alternativer til randzonerne har været overvejet, inklusiv ophævelse af randzonerne, det vil dog betyde, at der skal etableres alternative miljøinitiativer.

- Randzonerne er et godt og omkostningseffektivt miljøinitiativ, som allerede i dag har positiv effekt for vores natur. De sikrer reduktion af kvælstof og fosfor, reducerer skader ved sprøjtegifte og skaber mere sammenhængende natur i Danmark. Desuden vil alternativer betyde mere bøvl og økonomiske byrder for landbruget, og de vil samlet set stille landbruget i en markant dårligere situation, siger Mette Gjerskov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et af de alternativ som der har været snak omkring, er en generel reduktion af, hvor meget gødning landbruget må bruge på markerne og dermed en begrænsning af, hvad de må dyrke. Det vil dog betyde store byrder for landbruget.

For 2014 sigtes der mod, at randzonekompensationen vil kunne udbetales med EU-medfinansiering som planlagt, men dette er kun hvis vandplanerne er på plads.

Sker det ikke fortsætter den statslige støtteordning. Dog vil flere landmænd her ramme EU's loft for statsstøtte.