Det økologiske mejeri Thise er i hård økonomisk modvind. Det kan ses på mælkeprisen, som i 2012 var betydeligt lavere end Arlas.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vestjysk Landboforening har gennemgået årets driftsregnskaber for mælkeproducenter, og tallene viser, at økologer med SDM-køer, der leverer mælk til Thise, har fået 22 øre mindre i gennemsnit end de økologiske Arla-leverandører. Jersey-mælken giver lidt mere hos Thise, så her er forskellen "kun" omkring 20 øre.

Der er tale om en markant forskel, taget i betragtning af at Arla i gennemsnit gav 3,04 kroner pr. kg fire procents øko-mælk, mens Thise gav 2,82 kroner for SDM-mælk og 2,84 i gennemsnit for jersey-mælk. Det viser udregningerne fra Vestjysk Landboforening.

 - Det er rigtig synd for mælkeproducenterne, for mange af dem har store problemer med banken, fordi de ikke tjener penge. Vi vil gerne fra landboforeningen sende et signal til bankverdenen om, at det ikke nødvendigvis er mælkeproducenternes skyld. Thise er bare i en rigtig svært situation lige nu, men jeg er sikker på, at de gør, hvad de kan for at rette op på det, siger chefkonsulent Ida Ringgaard, Vestjysk Landboforening.

Utilfredsstillende

Hos Thise ærgrer man sig også over at være så langt bagefter Arla.

- Det er klart, at det er utilfredsstillende, og det kan ikke blive ved. Men det tror jeg nu heller ikke, at det gør, siger formand for Thise, Niels Erik Nilsson, som selv er mælkeproducent nær Herning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han sætter spørgsmålstegn ved, om forskellen er helt så stor, som tallene fra Vestjysk Landboforening indikerer.

- Der er ingen tvivl om, at vi er bagud, men jeg tror nu ikke, at det er helt så meget. Vi var nok 20-21 øre bagefter i 2011, men det er blevet bedre i 2012, lyder det fra Thise-formanden.

Den vurdering er Ida Ringgaard dog ikke helt enig i.

- Når man medregner den store efterbetaling, som Arla for nylig har udbetalt - den hænger jo sammen med 2012 - så er forskellen ikke blevet mindre mellem de to mejerier, siger hun.

På vej til bedring

Niels Erik Nilsson begrunder den lavere mælkepris med, at mejeriet i en periode har haft for meget mælk og har været nødt til at sælge mælken som engrosmælk til konventionelle priser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han tror dog på, at skuden snart vender.

- Vi har fået gang i nogle gode initiativer - blandt andet gennem en aftale med Coop-supermarkederne. Vi har også fået gang i salg af skyr til norden, og den efterspørgsel er virkelig eksploderet de seneste år. Desuden leverer vi den økologiske version af Lurpaks "Spreadable"-smør til Storbritannien, siger han.

Han har derfor store forhåbninger til det kommende år.

- Vi har budgetteret med en mælkepris på 3,25 i det år, vi går ind i, lyder det optimistisk fra Niels Erik Nilsson.