Formand for Landbrug & Fødevarer, Planteproduktion, Torben Hansen, glædede sig i sin velkomst til Landsplanteavlsmøde 2013 over, at der i år er tilmeldt flere end 1200 deltagere, hvilketr er flere end sidste år.

- Det tager jeg som udtryk for en spirende optimisme, sagde han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig så han flere andre grunde til optimisme.

- Forventningerne til økonomien i de kommende år ser ud til at give et driftsresultat, der vil være tilfredsstillende for gennemsnittet, men det betinger, at der fortsat er relativt høje afgrødepriser, og at omkostningerne kan holdes i ave, sagde han og konkluderede, at det er dejligt at være planteavler og tjene en løn, som kan måle sig med mange andre samfundsgruppers.

- Som bonde vil jeg tilføje, at det ikke er hvert år, det går så godt, sagde han.

 

Stor spredning

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og Torben Hansen er da også opmærksom på, at det ikke går lige godt for alle planteavlere.

-Der er en meget stor spredning mellem de enkelte bedrifters økonomiske resultat, og der er rigtigt mange bedrifter, der kan forbedre deres økonomiske resultat væsentligt.

De, der klarer sig økonomisk bedst, er gode til at afsætte deres afgrøder til de bedste priser. De har de største udbytter samt den største andel af højværdiafgrøder. De optimerer deres bedrift. Samtidig har de samme stykomkostninger som gennemsnittet. De bedste resultater skabes ved at maksimere på gode udbytter og afsætningen, sagde han.

 

- Totredjedele af den danske planteproduktion bruges til at forsyne vore husdyr med foder og skaber dermed grundlaget for den store husdyrproduktion. Og indgår dermed i den store værditilvækst, som den danske landbrugsproduktion skaber til glæde for det danske samfund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg er helt bevidst om, at de højere priser på vore produkter skaber en udfordring for husdyrproduktionen. Men jeg er helt overbevist om, at vi bevæger os mod en ny balance, hvor alle vores produkter kommer til at koste mere. En høj afgrødepris er på den længere bane en fordel for alle.

 

Plads til mere økologi

Torben Hansen konstaterede også, at der er plads til at udvide den økologiske planteproduktion.

- Økologisk planteproduktion har lige som den konventionelle produktion haft en stor fremgang grundet stigende afsætningspriser. Det er glædeligt, at der er en stor efterspørgsel efter de økologiske afgrøder. Der er plads til mere, når vi ser på, at der importeres store mængder økologisk korn og protein til husdyrene, sagde han.