Lyt til artiklen:

Kommuner står i vejen for kvælstofindsats

00:00
Hastighed: ???x
01:44

Abonnementsartikel

Kommunernes restriktive administration ved etablering af minivådområder står i vejen for indsatsen

Torben Hansen, formand for Landbrug & Fødevarer planteproduktion sendte en skarp kritik mod kommunernes administration i forbindelse med etableringen af minivådområder, da han aflagde beretning på årsmødet i Landbrug & Fødevarer Planteproduktion.

Han synes, det er glædeligt, at yderligere kvælstofindsats skal foregå ved frivillige, kollektive virkemidler. Men han slog samtidig fast, at landbruget står over for en meget stor opgave med etablering af både minivådområder og øvrige vådområder, men at kommunerne nærmest står i vejen for etableringen mange steder.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Hvis vi skal nå de krævede reduktionsmål udelukkende med dette virkemiddel, skal vi etablere 8.000 minivådområder á en halv hektar og 500 store vådområder, der er større end 50 hektar, sagde Torben Hansen.

Han anser det dog for mere realistisk, at sigte efter 4.000 minivådområder og 300 store vådområder i samspil med maritime virkemidler.

- Men det er stadig en meget stor opgave, vi står foran, fastslog han.

- Og det vil kræve en kraftig forenkling af regler for etablering af minivådområder, som kommunerne administrerer ekstremt restriktivt. Vi ser mange eksempler på, at åbeskyttelseslinjer og andre administrative grænser står i vejen for etableringen. Og vi må sige, at det ikke er specielt afgørende for effekten af et minivådområde, om det er en lille smule længere eller kortere, bredere eller dybere, sagde Torben Hansen.

Han kunne fortælle om entreprenører, som ikke ønsker at medvirke ved etablering af minivådområder, fordi de reelt ikke kan etableres med de regler, der skal efterleves.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har en stor opgave - men det har kommunerne også, sagde Torben Hansen.