Abonnementsartikel

I løbet af det næste år vil to danske landmænd dyste mod hinanden i kampen om at slå verdensrekorden på 15,6 ton hvede pr. hektar

Om mindre end en måned indleder Agrologisk sammen med to danske landmænd og deres planteavlskonsulenter jagten på en ny verdensrekord i vinterhvede. Det sker, når Asmus Fromm-Christiansen fra Haderslev og Kåre Skårhøj fra Holbæk sammen med deres planteavlskonsulenter kæmper for, at verdensrekorden for udbytte i vinterhvede kommer på danske hænder.

Lige nu tilhører verdensrekorden den new zealandske planteavler Mike Solari, der i foråret 2010 høstede 15,6 ton hvede pr. hektar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvom det er betydeligt højere end gennemsnitsudbyttet på en dansk hvedemark, burde der ikke være noget til hinder for, at en dansk landmand kan blive ny indehaver af verdensrekorden. For danske landmænd mestrer håndværket og kan dyrke hveden i et klima, der minder om det new zealandske.

Fokus på faglighed

Ud over jagten på verdensrekorden er rekordforsøget også en kærkommen mulighed for at stille skarpt på fagligheden i planteavlen. Agrologisk vil i løbet af vækstsæsonen sætte fokus på en række faglige problemstillinger gennem de valg og overvejelser, de to konkurrerende landmænd står over for i løbet af vækstsæsonen.

Ved udelukkende at fokusere på udbyttet får de to landmænd lov at vise, hvor store udbytter danske landmænd er i stand til at høste, hvis de får frit valg på alle hylder og ikke skal tage hensyn til kvælstofkvoter, behandlingsindeks og andre forhold, der virker begrænsende for udbyttet.

Læs mere om rekordforsøget i det nyeste nummer af Agrologisk, der udkommer fredag den 12. august. Der kan bestilles abonnement på www.agrologisk.dk eller 7620 7920.