Vejret viste sig fra sin bedste side, da Landbrugsrådgivning Syd, LHN og Sønderjysk Landboforening på årets længste dag arrangerede Hvededag på Ultanggaard øst for Haderslev.

Med cirka 1.800 forsøgsparceller, verdensrekordforsøg i hvededyrkning og en tilsvarende i hybridrug, samt parceller, hvor ejeren af Ultanggaard, Asmus Fromm-Ckristiansen, konkurrere mod rådgivere og kemileverandører i at avle det største udbytte i hvede, var der nok at se på for de cirka 700 besøgende landmænd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sprøjter i test

To gang i løbet af dagen blev fem forskellige trailersprøjter demonstreret på en testbane, hvor forhindringer i sprøjtesporet udfordrede sprøjternes bomstabilitet. Sprøjterne var af typerne Amazone UX 5200, Kuhn Oceanis 7700, Scan Sprayer 45, Danfoil ConCorde og Hardi Commander 7000 I.

Nogle af sprøjterne var udstyret med bomsensorer til automatisk højderegulering af sprøjtebommen, og de mange tilskuer langs markskellet havde førsteklasses udsigt til at se, hvordan de forskellige sprøjter klarede forhindringerne. Efterfølgende blev de deltagende sprøjter udstillet ved det store telt, hvor der var lejlighed til at studere detaljer på sprøjterne, og til at få yderligere information af forhandlere og producenter.

P.N. Maskiner A/S deltog med Hardi Commander 7000I, og medejer John Petersen var rigtig glad for, at virksomheden deltog i Hvededag 2012.

- Vores sprøjte klarede sig godt på testbanen, og blandt de besøgende landmænd var der en rigtig positiv stemning. Dagen kan nærmest sammenlignes med en dyrskuedag, hvor vi på en uformel måde får talt med en masse kunder. Jeg synes det er fint, at der sættes fokus på et bestemt emne, så de besøgende får mulighed for at se, hvad der er aktuelt lige for tiden, siger John Petersen.

Meget at se på

Planteavlskonsulent Gunnar Jespersen, Sønderjysk Landboforening, ser de mange besøgende som et skulderklap til de medarbejdere som laver et kæmpearbejde med at etablere forsøgene og til Asmus Fromm-Ckristiansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er tredje gang, der arrangeres Hvededag på Ultanggaard, og der har vel været forsøg på ejendomme i omkring 20 år. Alt, hvad der har at gøre med hvede, bliver afprøvet her, og det har landmænd i ikke blot Sønderjylland, men også andre egne af landet fået øjnene op for. Landmændene er altid spændte på at komme på Ultanggaard, for der er tradition for at afgrøderne altid står godt, og at forsøgsfolkene har lidt ekstra at byde på, siger Gunnar Jespersen og tilføjer:

- Det kan virke underligt at etablere et rekordforsøg, hvor der anvendes 300 kg kvælstof pr. hektar. Men i virkeligheden er det kun den yderste grænse af den øvelse, som det er at optimere og udnytte den mængde kvælstof, som den enkelte planteavler har til rådighed på sin ejendom.

Sortsforsøget på Ultanggaard er en del af Landsforsøgene, og her kunne de besøgende se både nuværende og kommende sorter.

- En tur rundt i parcellerne giver et godt indtryk af hvordan de enkelte sorter har overvintret og klaret sig på den samme mængde kvælstof. Udbytte må vi vente med, men har man forelsket sig i en ny sort, skal man være hurtigt ude for at sikre sig udsæd, siger Gunnar Jespersen.

Han er glad for det samarbejde, som rådgivningstjenesten har med landbrugets leverandører, for uden det ville det være vanskeligt at stille et attraktivt arrangement på benene.