Maribo Seed har nu fundet årsagen til den dårlige eller meget uens fremspiring i nogle roemarker med sorterne Cactus og Hereford.

- Det har vist sig, at der under tørringsprocessen i forbindelse med pilleringen af frøet har været en periodisk uregelmæssighed i varmestyringssystemet på et af vore anlæg. Det har betydet, at der i perioder har været tilført for meget varme, hvilket har medført en svækkelse i spireenergien på en del af frøpartierne af Cactus og Hereford, skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Uheldet har betydet marker med lavt plantetal, og at flere landmænd har været nødt til at så igen.

- Vi har udbedret fejlen øjeblikkeligt og har iværksat foranstaltninger, som skal sikre, at en lignende fejl ikke kan forekomme igen. Derudover vil frøet fremover blive testet yderligere, inden det forlader virksomheden, forsikrer virksomheden.

Mariabo Seed har i samarbejde med Nordic Sugar aftalt en kompensationsmodel, der skal tilgodese de landmænd, der er berørt af varme-uheldet.

- Maribo Seed beklager meget den forvoldte skade, men vi er samtidig glade for at have fundet årsagen til fejlen, skriver virksomheden.