Kød fra økologiske tyrekalve på græs indeholder flere vitaminer og har en sundere fedtyresammensætning end kød fra konventionelt opdrættede kalve (Dansk Kalv).

Det viser en afprøvning med to hold kalve, som Økologisk Landsforening og to økologiske landmænd har foretaget. Kødet blev efterfølgende undersøgt af forskere på Aarhus og Københavns Universiteter, som sammenlignede det med konventionelt kalvekød.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De økologiske kalve, som blev slagtet efter fem måneder på græs, havde kød med et højere indhold af E-vitamin og beta-carotén (A-vitamin) end kød fra konventionelt opdrættede kalve, fortæller projektleder Irene Fisker fra Økologisk Landsforening.

Det økologiske kød havde også en sundere fedtsyreprofil.

Græsset gør forskellen

Ifølge Irene Fisker er der en klokkeklar sammenhæng mellem græs og kødkvaliteten.

- Det er græsset, der gør forskellen. Vi ser samme tendens med højere indhold af diverse vitaminer og gavnlige fedtsyrer i mælken fra malkekøer, der går på græs. Græs er kvægs naturlige føde, og det kommer også til udtryk i mælk og kød, når køerne æder så naturligt som muligt, siger Irene Fisker. 

Mens Aarhus Universitet stod for analyserne af kødet, blev kødet smagstestet på Københavns universitet. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Smagspanelet fandt blandt andet, at det økologiske kød var mere mørt og havde mere såkaldt græssmag (vildtsmag) end det konventionelle kød, siger Irene Fisker.  

De to hold kalve var født i henholdsvis forår og efterår. Slagtetidspunktet var således også forskelligt for de to hold. Det ene blev slagtet direkte efter at have gået på græs i sommerhalvåret, mens den anden gruppe blev slagtet i vinterhalvåret efter en periode i stalden. Forskellen i vitaminindhold i kødet i forhold til de konventionelt opdrættede kalve var størst for den gruppe, der blev slagtet direkte fra græs. 

Det højere indhold af essentielle fedtsyrer var fælles for alle de økologiske kalve. Om vinteren blev kalvene overvejende fodret med græsensilage (mælkesyre-gæret græs) samt korn.