sonsoreret-indhold

Lyt til artiklen:

Klovbehandling til hele besætningen uden arbejde

00:00
Hastighed: ???x
03:12

På en sydfynsk gård med 280 jerseykøer var digital dermatitis et velkendt problem hos en del af besætningen.

- Vi brugte rimeligt meget krudt på digital, og jeg havde ikke rigtig fundet noget klovbad, der virkede, så det var lidt håbløst, og det krævede ekstra tid og hænder at håndtere ved malkning, fortæller Søren Hansen fra Rødme Nygaard.

En fodermester havde set Schippers' Auto Hoof Clean System, og gården fik systemet installeret hos malkekøerne. Året efter blev et mere installeret; denne gang hos kvierne, som et forsøg. Systemet passer sig selv efter installation og kræver derfor ikke det store arbejde. Til gengæld leverer det tydelige resultater.

- Det kører bare. Vi kender sådan set ikke digital dermatitis mere. Det er væk, og det er jo ikke så tosset, siger Søren Hansen.

Undgår forureninger

Auto Clean Hoof System er et fuldautomatisk klovvaskersystem, udviklet på Schippers' testfarm i Holland i samarbejde med produktchefer, dyrlæger, klovbeskærere og klovspecialister.

Systemet er et modsvar til et traditionelt klovbad til kvæg og er en pumpe, der fylder en klovmåtte med Schippers' dertilhørende sæbe og desinfektion. Klovvaskersystemet placeres umiddelbart efter udgangen fra malkerobotten og kører hele tiden med rent vand for at undgå forureninger.

rich-media-1
Foto: Schippers Danmark.

Klovmåttens unikke sammensætning sørger for, at klovene bliver sænket fuldstændigt ned i væsken ved hver passage. Brugen af klovmåtten gør, at klovene bliver behandlet tre til fire gange dagligt.

Schippers har cirka 3.000 systemer kørende over hele verden, hvor 100 af dem kører i Danmark.

Ikke alverdens investering

Gården på Sydfyn var den første til at teste systemet på kvier, og det var en succes.

- Dyrene gider godt at gå igennem det, så vi bruger ikke låger. Så når først slangerne er trukket, er der ikke noget arbejde i det. Man tænder stikkontakten, og så kører det bare 365 dage om året, siger Søren Hansen.

- Det er jo ikke fordi, investeringen er alverden, og jeg har ikke rigtig haft noget vedligeholdelse. Der er selvfølgelig noget løbende forbrug og noget kemi, men ellers passer det sig selv. Så hvis man er ved at køre fast i digital, så er det her rimeligt nemt, siger han.

En forebyggende effekt

De gamle klovbade er væk, og det er klovsygdommen også. Men der er ikke nogen tvivl om, at Auto Hoof Clean System bliver.

- Al den tid vi har brugt på at reparere noget, bruger vi nu på at forebygge på grund af det her system. Nu har jeg det liggende ved mine drægtige kvier, og der bliver det liggende, siger Søren Hansen.

Samarbejdet med Schippers har landmanden heller ikke en finger at sætte på.

- De er udmærket. Der er ikke noget at klage over, siger han.

rich-media-2
Foto: Schippers Danmark.