Kød fra økologiske tyrekalve er ikke det, man finder mest af i butikkernes kølediske. Tyrekalvene fra de økologiske malkekøer sælges typisk videre til konventionel opfedning, hvor foderet er billigere, og det derfor er lettere at få økonomi i en kødproduktion.

Med projektet 'Økologisk Græskalv' satte Økologisk Landsforening og to økologiske landmænd sig for at udvikle en metode til rentabel produktion af kvalitetsoksekød fra økologiske tyrekalve. Kalvene har tilbragt hele deres liv - året rundt - på græs sammen med pensionerede malkekøer som ammetanter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nyt græs hver dag

Hos oksekødsproducenterne Michael Kjerkegaard og Leif Rørbye har kalvene og deres ammetanter afgræsset efter holistiske principper. Det betyder bl.a. en ny fold med frisk græs hver dag. Landmændene har benyttet sig af automatiske hegnsled, men har også flyttet kalvene manuelt hver dag. Arbejdstiden til trods viste projektet, at græsopfedning og kødets kvalitet kan indbringe en pris, der gør det rentabelt.

- Økonomien har vist sig at være ganske fin. Men det kræver, at der er nogen, som vil betale en merpris for den ekstra kvalitet, kødet har, og som kan aftage halve eller hele dyrekroppe og selv forarbejde kødet, siger Iben Alber Christiansen, projektleder og kvægkonsulent i Økologisk Landsforening.

Efterårshold havde størst tilvækst

Kalvene og deres ammetanter blev sat ud i to hold. Et forårshold og et efterårshold. Ved projektafslutningen viste tallene, at det var de kalve, som blev sat på græs i efteråret, der havde den højeste, daglige tilvækst på knap et kg. Det skyldtes at efterårskalvene gik sammen med ammetanten i længere tid (seks måneder) end kalvene i forårsholdet (fire måneder).

Højere omega-3 indhold

Kalvene blev slagtet direkte fra græsmarkerne. Kødet blev købt af forskellige restauranter samt køkkenet på Randers Sygehus. Desuden lavede Aarhus Universitet analyser af kødet. De viste et markant højere indhold af mættet fedt, samt flerumættede fedtsyrer som omega 3 og omega 6 sammenlignet med oksekød fra staldfodrede dyr. Omega 3-indholdet var 50 procent højere i græskalvekødet, som også havde et højere indhold af fytansyre - en fedtsyre, som blandt andet har en positiv effekt på diabetes og immunforsvaret.

Du kan se kalvene og høre landmændenes overvejelser og erfaringer i filmen her, der har fulgt kalvene henover årstiderne i projektet. Økologisk Græskalv er støttet af Kvægafgiftsfonden, Den Europæiske Fond for Udvikling af Landdistrikterne og Miljø- og Fødevareministeriet.