Foråret er på trapperne, og det betyder, at de lyse tider er på vej - også i overført betydning. Erfaringsmæssigt falder antallet af besætninger, der får sundheds-statusskift om sommeren.

Vinteren har været grøn og mild, og det har desværre betydet, at et betragteligt antal besætninger har fået luftbårne lungesygdomme ind i besætningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pas på smitte på fire hjul

Hvis man spørger praktiserende dyrlæger, hvor den største risiko for indslæb af smitte er, og dermed hvor landmanden selv har mulighed for at lave størst forskel, så er svaret klart: Pas på kontakten til alt på fire hjul.

Her er i realiteten også tale om direkte kontakt til andre besætninger. Danske vognmænd er særdeles dygtige til at undgå at føre smitte rundt, og der bruges millioner af kroner på vask af biler, kontrol af dette, tomgangstid og så videre.

Vær dog opmærksom på, at I selvfølgelig ikke får mere, end I betaler for. Der er meget stor forskel på, hvor grundigt de forskellige svinetransporter, vi ser, er rengjorte, selv om det med det blotte øje ikke er til at se forskel. En ren bil er ikke bare en ren bil. Ved transporter over grænsen skal bilerne på tilbagevejen gennem særlige vaskehaller.

Her udstedes et vaskecertifikat, og der gælder særlige regler om karantænetid. Der differentieres mellem, om bilen kommer fra høj- eller lav risikolande, og om der skal foregå intern transport i Danmark.

Reglerne kan ses på www.vsp.lf.dk, og her kan også hentes en applikation, hvor man kan indtaste bilens registreringsnummer og se karantænetids-oplysningerne for det pågældende køretøj.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere i det nyeste nummer af Hyologisk, der udkommer onsdag den 4. april.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.hyologisk.dk.

Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.hyologisk.dk eller 7620 7970.