Dit abonnement er suspenderet pga. manglende betaling. Betal venligst din faktura, som du finder her.

Opret gratis profil

Fremtidssikret såning med KUHN Espro 6000 RC mix

10. sep. 2019 | Indrykket af MI A/S

Hos Trøllundgaard Aps er driftsleder Christian Juhl Pedersen begejstret

Del artiklen:

 Med den nye Kuhn Espro 6000 RC mix såmaskine ønsker driftsleder og medejer af Trøllundgaard Aps, Christian Juhl Pedersen, både en stor
fleksibilitet og en stor kapacitet. 

- Vi har prøvet pløjefri dyrkning og vil gerne mere ind med det igen. For eksempel såede vi 80 procent af rapsen pløjefrit sidste år, fortæller han om dyrkningen af det 570 hektar store markbrug, der udover rapsen og 70 hektar frøgræs hovedsageligt dyrkes med foderkorn til de 700 SPF-søer, der er basis i Trøllundgaards avls- og opformeringsbesætning.  

- Jorden er meget forskelligartet her. Der er en del våde huller og lavninger i markerne med klægagtig morjord, lerholdige pletter og ellers sandjord med potentiale for sandflugt, hvis vi ikke passer på. 

Valgte samsåning

På grund af leveringstid på den nye Espro 6000 RC såmaskine fik Trøllundgaard mulighed for at leje en tilsvarende maskine og har
derfor allerede nu halvandet års erfaring med den nye teknologi, der på bedriften afløser den tidligere såkaldt boks-såmaskine.  

- Vi har studeret fordele og ulemper ved placeret gødning som vi har praktiseret i ti år, men valgte altså en maskine med samsåning af gødning og såsæd. Dels fordi forsøgsresultaterne i mange tilfælde viser samme udbytter ved samsåning og fordi vi i øvrigt heller ikke anvender så store mængder startgødning, når vi har gyllen. 

På Trøllundgaard, hvor der fortsat vil blive pløjet en del på grund af frøgræsdyrkningen i sædskiftet, var det også et krav, at maskinen skulle kunne køre direkte uden en forudgående harvning efter ploven. 

Frøsåning

- Vores maskine er købt med en lamelplanke placeret der, hvor gødningstænderne normalt sidder. Derved kan vi i de varierende jordtyper sikre os en ensartet såning og ikke mindst en ensartet sådybde, når vi kører på en mark med skiftende jordtyper. 

- Det har vi allerede oplevet som en meget væsentlig egenskab ved Espro maskinen. I både vinter- og vårafgrøder ser vi en meget
ensartet fremspiring over hele marken, fortæller Christian Juhl Pedersen. 

På Kuhn Espro maskinen er der mulighed for at så efterafgrøder og udlæg med særskilt frøsåningsudstyr, hvor slangerne placeres
på de prelleplader, der er anbragt mellem såskærene.  

- Vi har dog valgt at så udlægget med hvert andet såskær og har derved fået en helt perfekt fremspiring af rajgræsudlægget mellem hver række vårbyg, viser driftslederen. 

Gradueret såning

For Christian Juhl Pedersen har det været vigtigt at investere i en fremtidssikret såmaskine.  

- Med præcisions-gps og IsoBus har maskinen alle muligheder, også flere end vi lige nu udnytter. For eksempel har vi endnu ikke
anvendt gradueret udsåning med CropSat markkort, men det kommer vi til, lyder det.  

- Vores maskine er udstyret med Kuhn´s kommende fordelerhoved VistaFlow, hvor vi kan styre hvert såskær individuelt og derfor
etablere plejespor i et hvilket som helst system. Vi er altså fuldstændig uafhængige af bredden på såmaskinen i forhold til vores plejesporsbredder.
Dermed er det utrolig nemt for os at køre ud og så for andre, som kører med nogle helt andre bredder på deres plejespor.  

- Og så vil jeg da lige fremhæve, at Espro-maskinen er utrolig nem at indså. Det passer bare helt præcist med mængden af såsæd til arealet, og det er en stor bekvemmelighed at kunne stole på det hver gang.  

Bekvem under transport

Til bekvemmelighederne hører også de store pakke- og bærehjul, der klarer sig formidabelt på de løse jordtyper.  

- Dels skaber det grundlaget for den meget præcise sådybde under alle forhold. Men jeg vil også gerne fremhæve, hvordan Kuhn har løst problemet med transporten på vejen til og fra marken. 

- Fordi de midterste bærehjul kan løftes og vi uden problemer kan køre på en markvej med fem et halvt tons korn og gødning i
tanken. Der er lovpligtige bremser på transporthjulene, og i transportstilling med fyldt tank kører den bare ligeså stabilt som en vogn på landevejen. Det er altså rigtigt dejligt, fastslår Christian Juhl Pedersen.  


OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Udvalgte PARTNERS

Udvalgte PARTNERS produkter