I mange år har man ikke kunnet måle de utilsigtede skader sprøjtegifte forårsager på plante- og dyrelivet. Men nu har en række forskere i et udredningsprojekt for NaturErhverstyrelsen og Miljøstyrelsen fundet ud af, at det er muligt på sigt at udvikle skadeindikatorer.

Før den første indikator er udviklet, vil der dog gå mindst fem år, da det blandt andet kræver, at man får nogle robuste referenceværdier for for eksempel marker, vandhuller, hegn og andre relevante biotoper.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De indikatorer, der findes i dag, siger mest noget om forbruget og belastningen som følge af anvendelsen af sprøjtegifte og ikke noget om, hvilken påvirkning sprøjtegiftene har på plante- og dyrelivet.

NaturErhvervstyrelsen vil på baggrund af rapportens resultater se på mulighederne for at igangsætte yderligere arbejde med det formål at udvikle pesticidskadeindikatorer.  

Desuden har Miljøstyrelsen i det seneste opslag i styrelsens program for bekæmpelsesmiddelforskning opfordret forskere til at indsende tilsvarende relevante projektansøgninger.