Når det kommer til et lavt forbrug af sprøjtemidler i marken mod skadedyr, sygdomme og ukrudt, er Danmark duksen i klassen.

Danske landmænd bruger markant mindre mængder af pesticider end deres kollegaer i England, Frankrig og Tyskland – og det er vel at mærke uden en væsentlig negativ påvirkning af høstudbyttet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det viser en opgørelse foretaget af blandt andre forskere fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet (DJF), Aarhus Universitet, i det store EU-projekt ENDURE. Det skriver DJF på fakultetets hjemmeside.

- Lavere sygdomstryk, brug af reducerede doseringer, mindre brug af kvælstof, brug af resistente sorter, uvildig rådgivning og et omfattende forsøgs- og varslingsarbejde er blandt forklaringerne på danske landmænds lave forbrug af pesticider, siger seniorforsker Lise Nistrup Jørgensen fra Institut for Plantebeskyttelse og Skadedyr ved Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet.

Ikke den store sammenhæng med udbyttet

Forbruget af insekticider, fungicider, herbicider og vækstreguleringsmidler i hvede er gjort op som et behandlingsindeks i 2006 eller 2007. I Danmark var behandlingsindekset 2,6, mens det i Frankrig var 4,1, i Tyskland 5,8 og i England 6,7. De tilsvarende høstudbytter for hvede var 7,3 t/ha i både Danmark og Tyskland, 6,9 i Frankrig og 8,0 i England. Der er tilsvarende tal for byg og raps.

- Der er ikke store forskelle i de høstede udbytter landene imellem, hvilket indikerer, at pesticidindsatsen som sådan ikke er afgørende for udbyttet, siger Lise Nistrup Jørgensen.