I 1998 fik daværende miljøminister Svend Auken (S) vedtaget den såkaldte Aarhuskonvention, der sikrer borgere i FN-landene retten til at blive hørt i miljøsager. Det skriver politiken.dk.

Nu anklages hans niece miljøminister Ida Auken (SF) for at bryde Aarhuskonventionen ved at give alt for kort høringsfrist i de såkaldte vandplaner. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi sender en klage til FN, fordi vi mener, at borgerinddragelsen er trådt under fode, siger Henrik Frandsen, viceformand i Landbrug & Fødevarer, L & F.

Vandplanerne skal gennemføre EU-krav om renere vand i danske åer, søer og fjorde, og de blev kraftigt forsinket under VK-regeringen. For at speede processen op gav den nye regering i december blot fem arbejdsdage til landmændene til at komme med deres indsigelser. Det var slet ikke nok, mener L & F.

- Vandplanerne kan få massive økonomiske konsekvenser for vores erhverv. Især hvis de ikke er gennemarbejdede og bliver hastet igennem, siger Frandsen.

Professor tror på klage

Professor i miljøret på Københavns Universitet Peter Pagh finder klagen "spændende", også fordi der ikke er fortilfælde.

- Og med hensyn til indholdet i klagen mener jeg, at den er velfunderet, siger han til politiken.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det var netop Peter Pagh, der for to uger siden kraftigt kritiserede et lovforslag fra Ida Auken om begrænsning af borgernes klageadgang med tilbagevirkende kraft.

En fremgangsmåde, der ifølge miljøprofessoren var i strid med Aarhuskonventionen og i øvrigt kunne sammenlignes med tilsvarende indskrænkninger i demokratiet i lande som Hviderusland og Kasakhstan. Kritikken fik miljøministeren til prompte at trække lovforslaget tilbage.