Bekæmpelse af græsukrudt skal altid indledes i efteråret. Det er ubetinget den billigste og mest effektive løsning, som sikrer afgrøden de bedste betingelser for en god etablering. Store bestande af enårig rapgræs kan koste op til 40 kg N pr hektar, og arealer med kraftige bestande af vindaks kan tage op til halvdelen af udbyttet.

Rettidig omhu er nøglen til den bedste effekt overfor markens ukrudt. I de senere år er der kommet større fokus på at sprøjte ? så snart køresporerne kan ses?. Boxer, Stomp og DFF er primært jordmidler og anvendes derfor mest optimalt i afgrødens stadie 10-11.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den traditionelle løsning med Boxer + DFF + Oxitril dækker bredt og kan anvendes de fleste steder med godt resultat på dette tidspunkt. Boxer har god effekt på græsukrudt og har tillige effekt på burresnerre, mens DFF og Oxitril sikrer god effekt mod bredbladet ukrudt.

Effekt på græsukrudt

Enårig rapgræs findes på de fleste arealer og er sammen med vindaks de letteste græsser at bekæmpe med Boxer, og ofte er der ikke behov for opfølgning om foråret.

Hvor der er problemer med rajgræs, agerrævehale og alm. rapgræs, er det ofte nødvendigt at øge indsatsen med Boxer i efteråret og samtidig have en plan klar for opfølgning, når væksten starter i foråret.

Ved store problemer med disse græsser kan en opfølgende sprøjtning med Topik 2-3 uger senere give god effekt på fremspirede græsser.

Resistensudvikling

Ofte er agerrævehektarle den af græsserne, som først udvikler resistens overfor et ukrudtsmiddel. Der er talrige eksempler på nedsat effekt af ukrudtsmidler fra gruppen af SU-midler (minimidler) og fra gruppen af fop- og dim-midler overfor agerrævehale.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Er der først resistens overfor et middel fra en given gruppe, berører det alle midler med samme virkemekanisme fra denne gruppe, - såkaldt krydsresistens.

Boxer har en anden virkemekanisme end andre ukrudtsmidler på markedet. Det anbefales at bruge midler med forskellig virkemekanisme efterår og forår og kun én gang pr sæson.

Derfor opnås den mest sikre effekt mod græsukrudt ved at bruge Boxer i efteråret fulgt op af andre ukrudtsmidler med græseffekt om foråret, hvis der er behov (Hussar OD, Atlantis OD, Broadway, Topik, Primera Super).

Senest er der fundet tilfælde af rajgræs med resistens overfor minimidler i Danmark, og fra Tyskland og Polen meldes om vindaks med resistens overfor SU-midler.

Derfor er det vigtigt at have en klar plan for hvordan midlerne anvendes bedst muligt, så vi også i fremtiden sikrer en høj effekt overfor græsukrudt.