Danish Crown har i det forløbne år øget omsætningen fra 45,2 til 51,8 milliarder kroner og slutter året med et resultat på 1.762 millioner kroner mod 1.648 millioner kroner sidste år.

Det kalder Danish Crown i en pressemeddelelser for "et fornuftigt resultat", som giver anledning til at foretage en højere konsolidering end normalt i selskabet, og repræsentantskabet har i dag godkendt en disponering af overskuddet, som betyder, at 1.394 millioner kroner udbetales som restbetaling til ejerne, mens der konsolideres med 368 millioner kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det gode resultat giver mulighed for at konsolidere med det, der svarer til 16 øre – udover en kontant restbetaling på 95 øre. Det er et ansvarligt repræsentantskab, der griber muligheden for at tilføre selskabet kapital i lyset af de fremtidsplaner, der er for Danish Crown, siger bestyrelsesformand Niels Mikkelsen.

Årets restbetaling til svineandelshaverne bliver dermed af samme størrelse som sidste år. Derudover fastsatte repræsentantskabet en restbetaling til soandelshaverne på 80 øre pr. kg og

130 øre til kreaturandelshavere (som meddelt i går).

- I år har vi brugt en del tid på at diskutere kapitaltilførsel, og årets ekstraordinære konsolidering betyder, at der er tid til at fortsætte den diskussion, indtil vi i ejerkredsen er klar til at træffe en beslutning, siger Niels Mikkelsen.

Stabilitet giver øgede leverancer

Det er især i de udenlandske selskaber og på de udenlandske markeder, Danish Crown har skabt værdierne, men den stabile konkurrencedygtighed på afregningen til ejerne har betydet en øget tilgang af råvarer på godt fem procent i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi bliver en stadig mere international koncern, og vores adgang til eksempelvis markedet i Kina har i det forgangne år bidraget væsentligt til den konkurrencedygtige notering – og Kina har været det hastigst voksende marked. Det understreger vigtigheden af en fødevaresikkerhed i verdenseliten, for det er den, der giver adgang til markederne. Sammen med vores leveringssikkerhed, vores efterspurgte know-how og vores kvalitet er det det, der gør os til en eftertragtet partner, siger CEO i Danish Crown Kjeld Johannesen.

Jagter fortsat lønomkostninger

Danish Crowns forædlingssektor bidrager igen væsentligt til det samlede resultat og klarer sig godt i den internationale konkurrence. Den europæiske forædlingsindustri er for tiden udfordret af stigende råvarepriser - især som følge af stigende efterspørgsel fra BRIK-landene. En udfordring som fortsætter ind i det nye år.

- Der er mange led i vores værdikæde, og de påvirker hinanden. Og ligesom forædlingssektoren kommer til at arbejde med at hente de forhøjede råvarepriser hjem, så fortsætter vi også i det kommende år med at se på lønomkostningerne i den danske del af koncernen. Kun sådan kan vi bevare konkurrencedygtigheden, siger Kjeld Johannesen.