En 025 lowdriftdyse er en meget alsidig dyse, der kan anvendes til alle sprøjteopgaver. Ved risiko for vinddrift vil det være hensigtsmæssig at kombinere med en 025 kompaktdyse. Er man til vinklede dyser, kan den sidste i en triplet være en 025 i vinkling. Det skriver Hans Thostrup, teknik- og arbejdsmiljørådgiver LMO i en artikel i septemberudgaven af Agrologisk. For ved beslutningen af, hvilken dyse der skal køres med under forskellige forhold, drejer det sig om både størrelse og type af dyse. Størrelsen af en dyse afhænger nemlig af tre ting: Vandmængde, tryk og hastighed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mange penge at tjene

I artiklen påpeger Hans Thostrup, at mange kører med den gule 020 dyse. Det kan også fint gå ved sprøjtning mod ukrudt, men til svampesprøjtning giver den for lidt vand, og det er her, der er nemme penge at hente. Sprøjter man 80 hektar med 200 liter pr. hektar frem for 100 liter pr. hektar, kan det give et merudbytte på 15.000 kroner - og det tager kun to timer mere, at udføre sprøjtningen med den større vandmængde, fastslår han.

Ved normale hastigheder på seks til otte kilometer i timen mener han, at er en 025 lowdrift dyse vil være et godt valg. Ved lavt tryk sprøjtes ukrudt og ved højt tryk sprøjtes svampemidler. Hvis man har mangel på kapacitet og kører med højere fremkørselshastighed, vil en blå 03 være et godt valg med 20 procent højere vandmængde.

God effekt med kompaktdyser

Alle forsøg viser, at de fine dråber fra fladsprededysen ikke er nødvendige med de kemikalier, vi har i dag. Derfor bør der køres med lowdriftdyser i tripletten. Refleksdysen TurboTeeJet fra TeeJet har nogenlunde samme dråbesammensætning som en lowdriftdyse. Forsøg med sprøjtning mod svampe viser, at man her kan sprøjte med langt grovere dråber og få samme virkning. Derfor er en kompaktdyse et godt valg. Kompaktdysen er en dyse, som mange flere ifølge Hans Thostrup bør interessere sig for, idet den er yderst brugbar til mange sprøjtninger. I over 50 procent af sprøjteopgaverne kan man fint anvende denne frem for lowdriftdyser.

Hvis man har to dyser i samme farve, kan man dreje over på de grovere dråber fra kompaktdysen og fortsætte sprøjtningen, hvis det blæser op. Man skal huske, at det er vigtigere at få sprøjtet på det rigtige tidspunkt end at køre med den rigtige dyse. Vinddriften er kun halvt så stor ved kørsel med kompaktdysen sammenlignet med en lowdriftdyse, skriver han i artiklen.

Læs hele artiklen i septemberudgaven af Agrologisk, som udkommer 9. september. Der kan bestilles abonnement på www.agrologisk.dk eller 7620 7920.