Det kan ikke betale sig at fede jerseytyrekalve op til slagtning. Men tyrekalve af andre malkekvægsracer risikerer i fremtiden at lide samme skæbne, når tilskuddet fra EU – den såkaldte handyrpræmie – ventes at forsvinde i 2014.

For at undgå en øget aflivning og eksport af spædkalve fra mælkeproduktionen er danske kvægavlere derfor i gang med at udvikle en ny slagtekalveproduktion, der kan hænge sammen uden EU-støtte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Målet er at producere en slagtekalv, hvor moderen er malkeko, mens faren er kødkvægstyr. Krydsningskalven vil være større fra fødslen, vokse hurtigere og have en højere kødkvalitet end den rene malkekvægskalv.

- Vi er gået med i krydsningsprojekt for at skabe merværdi på tyrekalvene ved at krydse kødkvæg ind på de ringeste af vores jerseykøer, siger mælkeproducent Anders Thomsen fra Fuglsang I/S i Himmerland.

Gården med 600 jerseykøer er blandt de 50 malkekvægsbesætninger, hvor nogle af køerne i disse måneder får krydsningskalve. Resultatet af projektet bliver i første omgang op mod 900 krydsningskalve, som ifølge Per Spleth fra Videncentret for Landbrug kan afsættes til et højpris-marked i udlandet.

LandTV besøger i programmet ”Længe leve tyrekalven” to af de mælkeproducenter, der håber, at gårdens tyrekalve fremover får et længere liv. Udsendelsen følger også kalvenes videre vej til slagtekalveproducenten og slagteren.

Du kan se udsendelsen her.