Lyt til artiklen:

Følg verdensrekordforsøg live

00:00
Hastighed: ???x
01:09

Den 10. august går det løs, når en vinterhvedemark på Stevns skal høstes. Det er langt fra en tilfældig hvedemark, da der er tale om verdensrekordforsøg i at nå det højeste hvedeudbytte.

Du kan følge det hele via livestream her på Maskinbladets hjemmeside fra middagstid i morgen samt på Maskinbladets Facebookside.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I samarbejde med Seinhuus Gods på Stevns og en række firmaer og rådgivere har AgroPro Danmark sat sig som mål at slå verdensrekorden i hvedeudbytte. Marken, som ligger tæt på Stevns Fyr, blev sået 25. august 2021, og her knap et år senere sættes høstens ind.

Vagn Lundsteen, der er direktør i Agropro Danmark nævner 10 punkter, der indvirker på forventningen om i år at slå verdensrekorden:

  1. Valg af den sort, som lige nu er den højestydende i verden: Champion fra DSV.
  2. Såning 25.august for at få den længst mulige vækstsæson. For hver dag, væksten bliver forlænger i begge ender, er der mellem 150-200 kg ekstraudbytte.
  3. Marken er sået med en enkornssåmaskine (singular), der placerer hver kerne med samme afstand.
  4. Derved kan plantetallet gå ned til 80 planter pr. kvadratmeter, hvilket er 47 kg udsæd pr. hektar. (Som viste sig at være rigeligt).
  5. Der er placeret 60 kg vandopløselig fosfor 25 centimeter under kernerne for at stimulere rødderne til at søge nedad og derved øge rodnettet. Det har virket. Det har medført en meget stor kvælstofoptagelse.
  6. Der er tilført cirka 270 kg N. Det er mere end 100 kg N mindre, end hvad afgrøden skal bruge for at yde 18 ton pr. hektar. Ifølge Vagn Lundsteen har analyserne vist, at planterne er velforsynede, formentlig på grund af den høje tilgængelighed af fosfor.
  7. N-gødning er tilført ad ni omgange. Heraf de sidste fem gange som bladgødskning.
  8. Løbende er der blevet taget plantesaftprøver for at sikre, at afgrøden ikke mangler næringsstoffer.
  9. Der er tilført makro- og mikronæringsstoffer, efter hvad plantesaftanalyserne har vist af mangler.
  10. Løbende forebyggelse mod svampeangreb, qua sortens styrker og svagheder.

- Vi sætter "numsen i klaskehøjde", velvidende, at det både kan briste eller bære. Erfaring viser, at det sjældent er det, som man gjorde, man fortryder. Det er det, som man ikke fik gjort, man fortryder. "Hvis du kan drømme det, skal du gøre det", siger Vagn Lundsteen.