Hvad gør vi, når vi engang om et par generationer kommer til at mangle olie og ikke længere kan bruge den som råvare til materialer som eksempelvis plastik? Så bruger vi da bare fibre fra træ, mener Michael Glud, divisionsdirektør for HedeDanmarks Skovdivision.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han har siddet som Hedeselskabets repræsentant i Skovpolitisk Udvalg, der barslede med sine anbefalinger i juni måned. Og så var han med til et møde om den aktuelle situation i skovbruget, som HedeDanmark havde arrangeret for sine skovkunder i Viborg i sidste uge. På mødet orienterede Michael Glud om udvalgets anbefalinger, der blandt andet sigter mod øget skovrejsning og en øget anvendelse af træ i Danmark.

- En stor del af verdens forventninger om øget anvendelse af biomasse til energiproduktion er knyttet til træpiller. Hvis man lægger landenes forventninger om forbrug af træpiller sammen, så er der ikke nok. Derfor synes vi, at vi har et godt tilbud, nemlig forsyningssikkerhed for en stor mængde biomasse, der ligger lige uden for døren, sagde Michael Glud.

Næsten en halv milliard

Han blev bakket op af divisionsdirektør for Træ og Logistik i HedeDanmark Steen Riber, der lagde konkrete - og ret optimistiske - tal på bordet.

- Hvis vi ser på de trækvaliteter, vi ikke laver tømmer af, så tror vi i HedeDanmark på, at dansk skovbrug kan fordoble produktionen fra én million kubikmeter i dag til to millioner kubikmeter, lød det fra Steen Riber.

- Københavns Universitet regner med, at skovbruget næsten kan tredoble produktionen af træ til energi i de danske skove frem mod år 2020, men det forudsætter 10.000 hektar skovrejsning om året. Hvis det sidste sker, så er der basis for en øget omsætning i skovbruget på næsten en halv milliard kroner.