En timeløn på 40 kroner i timen er for lidt. Det har retten i Herning fastslået, efter at to jyske landmænd har måttet betale over 100.000 kroner i efterbetaling til en tysk landbrugsmedhjælper. Det skriver nyhedsbrevet 3F.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sagen var rejst af 3F på vegne af det tyske medlem, den 26-årige Dirk Zimmermann.

Han blev i foråret 2007 ansat som landbrugsmedhjælper på en gård nær Spjald i Vestjylland. Her fik østtyskeren i begyndelsen fast månedsløn på 6.500 kroner for at arbejde fuld tid i stalden eller på marken, hvilket svarer til 40 kroner i timen.

- Jeg kom fra Tyskland og vidste ikke, hvad man fik i løn i landbruget i Danmark. Men senere fortalte en kammerat mig, at lønnen var alt for lille, siger Dirk Zimmermann til nyhedsbrevet 3F.

De danske bønder stillede fri bolig til rådighed. Tyskerens timeløn inklusiv bolig blev opgjort til i alt 59 kroner, viser retsbogen.

Men lønnen var fortsat for lav, fastslog dommeren. De to landmænd havde snydt deres medarbejder for 41 kroner i timen for almindelige timer og for 50 kroner i timen for overtimer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Utilfreds med afgørelse

Landmand Kristian Sig, der driver gården sammen med sønnen Mads Sig, er utilfreds med afgørelsen i retten:

- Jeg er rystet over, at der overhovedet blev rejst en sag. Retten har tilsidesat en skriftlig aftale mellem to parter. Det er bondefangeri af værste skuffe. Sagen har været meget belastende for vores familie. Vi har indgået forliget, fordi vi ønskede at få afsluttet sagen, siger Kristian Sig.

Linda Agerbo Nielsen, formand for 3F Ringkøbing-Holmsland mener, at det er uanstændigt at behandle mennesker på den måde.

- Derudover er så lave lønninger med til at ødelægge arbejdsmarkedet, siger hun.