Fødevareminister Henrik Høegh har bedt Videncenter for Dyrevelfærd kortlægge, hvordan det står til med dyrevelfærden i dansk landbrug. Det oplyser Fødevareministeriet.

I første omgang er det svineproduktionen, der sættes fokus på, og undersøgelsen skal derfor belyse omfanget af dyrevelfærdsmæssige overtrædelser inden for den danske svineproduktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fødevareminister Henrik Høegh fortæller, at det er hensigten, at undersøgelsen blandt andet skal fungere som grundlag for fremtidens kontrolindsats på området.

- Dansk landbrug har et højt niveau af dyrevelfærd i forhold til flere af landene omkring os. Dyrevelfærd er samtidigt et område, hvor danske landmænd hele tiden skal forbedre sig, siger Henrik Høegh og fortsætter:

- Resultaterne af vores kontroller viser, at Fødevarestyrelsen er rigtig gode til at risikovurdere og udpege besætninger til kontrol. Men for politisk at have et oplyst grundlag at kunne debattere dyrevelfærd på, og for at vi også i fremtiden kan træffe de rette beslutninger i forhold til dyrevelfærdskontrollen, har jeg bedt om en undersøgelse af, hvordan det generelt står til med dyrevelfærden i de danske svinebesætninger.

Bredere undersøgelse

Som det er i dag, bliver kontrollen af dyrevelfærd i besætningerne udført på baggrund af risikoudpegning. Det vil sige, at der kontrolleres mest i de besætninger, hvor der forventes at være størst risiko for dyrevelfærdsproblemer.

Resultaterne af velfærdskontrollen kan derfor ikke umiddelbart bruges til at sige noget generelt om niveauet for dyrevelfærdsovertrædelser i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den nye undersøgelse forventes at ligge klar i slutningen af 2011. Der er tale om en såkaldt nulpunktsundersøgelse, der på sigt også vil gøre det muligt at registrere udviklingen i niveauet for dyrevelfærd på landsplan.

Formålet med det nyoprettede Videncenter for Dyrevelfærd er at samle og formidle viden om dyrevelfærd inden for husdyrproduktion i Danmark og udlandet samt at støtte projekter på området.