Foreløbige opgørelser fra 1. kvartal i år viser, at antibiotika­-forbruget er reduceret med cirka 25 procent i forhold til 1. kvartal sidste år. Fødevareminister Henrik Høegh (V) udtrykker tilfredshed med det faldende forbrug, som han mener er udtryk for, at de initiativer, regeringen har sat i gang, har virket. Det skriver Altinget.dk.

- Jeg glæder mig over den flotte reduktion, og jeg vil gerne give et honnør til dyrlæger og svineproducenter, som har ydet en indsats. Det her viser, at man har taget opgaven seriøst, og jeg synes det viser, at gult kort-modellen var det rigtige værktøj at bruge, siger Henrik Høegh til Altinget.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Formand hos Den Danske Dyrlægeforening Arne Skjoldager mener også, at det er glædeligt, at forbruget er faldet, men han maner på samme tid til besindighed. Faldet er så markant, at det bør undersøges nærmere:

D- et er et meget kraftigt fald, og på baggrund af, at vi i Danmark i forvejen har et meget lavt forbrug sammenlignet med andre lande, så bør det undersøges. Det er et langt større fald, end lovgiverne havde forventet, og det må også få dem til at stoppe op og se nærmere på, hvad det er, der er sket, siger Arne Skjoldager til Altinget.dk.

Også fald i bestanden

Han mener, at der er flere faktorer, som kan have bidraget til det store fald i forbruget:

- Det er stort set umuligt at forholde sig til de tal. For det første er der ikke korrigeret for hvor mange svin, der er i Danmark. Tallet er bare et råt tal på, hvor mange kilo der er brugt, og noget af forklaringen ligger i, at der er færre svin, siger Arne Skjoldager.

Han pointerer videre, at selv om der er tale om et fald, så er det ikke sikkert, at det faldende forbrug i de konkrete tilfælde er hensigtsmæssigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg tror, at gult kort-ordningen har haft en psykologisk effekt. Ingen kan lide at blive udstillet i gabestokken. Men det kan være problematisk, hvis der er en begrundelse for at behandle, at man så lader være af skræk for at få et gult kort. Så er der risiko for at man underbehandler dyr, og så har man et velfærdsproblem, siger Arne Skjoldager.