Gult kort-ordningen er blevet brugt med tilbagevirkende kraft. Det er ikke lovligt, så nu trækkes de gule kort tilbage, oplyser Fødevarestyrelsen.

Fødevareministeriets Klagecenter har afgjort cirka 150 klager over Fødevarestyrelsens afgørelser om at nedbringe antibiotikaforbruget i svinebesætninger i den såkaldte gult kort-ordning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Klagecentret har i samarbejde med Kammeradvokaten vurderet, at ordningen er blevet anvendt med tilbagevirkende kraft, og det er der ikke hjemmel for i loven.

- Alle landmænd, der har modtaget et gult kort på baggrund af et antibiotikaforbrug, der lå helt eller delvist før gult kort-bekendtgørelsen trådte i kraft, vil nu – uanset om de har klaget eller ej – få besked om, at påbud og forbud efter gult kort-bekendtgørelsen annulleres, og at gebyret tilbagebetales, oplyser Fødevarestyrelsen.

Danske Svineproducenter har længe stillet spørgsmålstegn ved, om det juridiske grundlag for at udstede det gule var til stede.

Ordningen har haft børnesygdomme

Hos Videncenter for Svineproduktion var tilbagetrækningen forventet.

- Det er ikke nogen overraskelse for os. Vi har hele tiden stillet spørgsmålstegn ved, om man kunne bruge ordningen med tilbagevirkende kraft, siger direktør Nicolaj Nørgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han håber, at tilbagetrækningen bliver startskuddet til en sund og fungerende ordning.

- Gult kort-ordningen har virket, når det handler om reducering af antibiotikaforbruget, men den har haft nogle børnesygdomme, og det her er en af dem. En anden er en tung og bureaukratisk tilgang til at få løst fejl, hvor kort er udstedt på forkert baggrund, siger han.

Reglerne om gult kort gælder stadig. Fødevarestyrelsen vil i november på ny udpege besætninger til et gult kort. På dét tidspunkt vil Fødevarestyrelsen nemlig kunne opgøre besætningernes antibiotikaforbrug ni måneder tilbage - altså siden 1. januar 2011, hvor gult kort-ordningen har været gældende hele perioden.