Visionen er klar. Fremover kan vi kombinere pleje af engarealer i ådalene, beskyttelse af vandmiljøet, og produktion af klimavenlig energi med produktion af organisk gødning til økologiske landmænd - og nok så væsentligt kan der samtidig gøres en fornuftig forretning ud af det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver Thomas Vang Jørgensen, økologischef i LandboMidtØst i novemberudgaven af Agrologisk.

Han mener, at nøglen til at opnå dette er produktion af biogas på basis af grønmasse høstet i ådalene.

Miljøvenlig energi og gødning 

I dag ligger en del af arealerne langs åen ubrugte hen, fordi det ikke kan betale sig at udnytte dem til afgræsning eller anden landbrugsdrift.

Men ved hjælp af et biogasanlæg kan plantemassen fra arealerne bruges til at producere miljøvenlig energi og organisk gødning.

Den organiske gødning er i særlig grad interessant for økologiske planteavlere. De er den gruppe blandt økologer som forventes at få størst behov for alternative gødningskilder, når den konventionelle husdyrgødning bliver udfaset.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Biogas er nøglen  

Fra en økologisk synsvinkel har biogasgødningen en række fordele.

Den indeholder stort set alle næringsstofferne fra den oprindelige biomasse. Samtidig gør biogasprocessen kvælstoffet i gødningen mere tilgængeligt for planterne.

Produktionen af biogas er den primære kilde til indtægt og grundstenen i at gøre det til en forretning at udnytte biomassen fra engarealerne.

Faktisk har det vist sig, at gasproduktionen fra græs og anden grønmasse er særdeles effektiv, da der kan produceres markant mere gas af et ton græs, end der kan af et ton gylle.