- Det er utrolig, så meget en ændring på mejetærskeren kan gøre for kapaciteten.

Disse ord kommer fra Poul Bräuner, som sammen med broderen Finn ejer Karuphøjgaard ved Frederiks i det midtjyske.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De to brødre ejer en svinebedrift med 220 hektar, og de seneste tre år, har Poul Bräuner høstet majs til modenhed med gårdens Axial-Flow 2388. Men trods mange års erfaring som mejetærskerpilot, måtte han sande, at der stadig var nye tricks at lære, da han begyndte at høste majs tilbage i 2008.

Forud for majshøsten hver år justeres der nu grundigt på mejetærskeren. Soldene skiftes og tråde pilles ud af broerne.

- Det første år havde vi 11 hektar med majs ? bare for at prøve det, og fordi kornprisen var så høj. Vi ville gerne være lidt med selvforsynende, og vi havde en ide om, at vi kunne få større udbytter i majs i forhold til korn, fortæller Poul Bräuner.

- Vi høstede majsen med vores almindelige skærebord, og det gik da. Men det var langt fra optimalt. For det første tabte vi nogle kolber ved skærebordet, som vi ikke fik med ind, og får det andet nedsatte det kapaciteten meget at skulle hive stængel og blade med gennem mejetærskeren ? og især, når det var en våd afgrøde, forklarer han.

Derfor lejede han året efter et plukkebord. Og det var noget helt helt andet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er ikke til at sammenligne. Kapaciteten var meget højere, og der er slet ikke det samme spild i mejetærskeren, lyder vurderingen.

Bordet var allerede solgt, men det gjorde arbejdet så overbevisende, at de to brødre købte et helt nyt Case IH 2106 seks-rækket plukkebord i Tyskland.

- Det er nummer et til høst af majs til modenhed ? uden tvivl, er konklusionen fra Poul Bräuner.

Skifter solde før majshøst

De to seneste år har Karuphøjgaard haft 30 hektar med majs, og det ser ud til, at arealet til 2011 skal øges til 45 hektar. Et udtryk for succes med majsen for Finn og Poul Bräuner.

Og 45 hektar tager ingen tid. Poul Bräuner kører uden problemer seks-syv kilometer i timen med den røde mejetærsker ? og det med et udbytte på over ni ton pr. hektar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det handler om at indstille mejetærskeren rigtigt. Og så tager vi de normale solde ud og sætter et hulsold i, der har 15-18 millimeter runde huller. Oven på soldet ligger der nogle kæder, som slår spindlen fra majsen væk, hvis det sætter sig hullerne.

- Hvis man kører med normale solde, er der langt større risiko for, at spindel og hår fra majsen sætter sig fast, så det hele lukker til. Når vi kører med hulsoldet har vi ikke haft soldene stoppet til én eneste gang, fremhæver Poul Bräuner.

Det skete gentagne gange det første år, hvor Axial-Flow-mejetærskeren kørte med normale solde.

- Det stoppede til flere gange, så vi var nødt til at gøre dem rene hver gang. Og det er ikke det sjoveste job.

- Problemet med materiale på soldene er også, at der kan komme meget større vægt på soldene, hvis de er halvfyldte med skidt. Det er hårdt ved både lejer og solde, påpeger Finn Bräuner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De mange tips til ændringer på mejetærskeren har de to brødre fået fra maskinforretningen Sørensen og Lynggard, der er forhandler af Case IH. Forretningen har gennem mange år har stor ekspertise i Axial-Flow-mejetærskere.

Lukker helt af for retur

Soldene er ikke det eneste, der bliver rørt ved. Poul Bräuner piller de fleste tråde ud af hver bro-sektion på mejetærskeren. Kun hver 4. tråd sidder tilbage.

- Det skal være så åben som muligt. Så er der stort set intet spild, og vi får en meget ren færdigvare, mener han.

Retur-systemet lukkes helt ned under høst af majsen. For det materiale, der kommer gennem returen, bliver smadret for meget, hvis det skal igennem rotoren endnu engang.

Kun én gang har mejetærskeren måttet give op mod majsen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I 2010 var vi sent på den med høsten. Det plukkebord, vi havde købt, var forsinket. Og da vi nok var lidt sent ude i forvejen, resulterede det i, at vi måtte i gang med høste lige da der kom sne sidst først i december.

- Vi startede en torsdag eftermiddag i frostvejr, og det gik fint, men da vi fortsatte fredag, og det pludselig skiftede fra frost til masser af tøsne, måtte vi give op. Tøsneen sad fast på kolberne og kom med ind i maskinen, og det blev ganske enkelt for risikabelt at fortsætte med den megen sne som belastning alle steder i maskinen, fortæller Poul Bräuner.