FarmTesten afprøvede udbytte- og tørstofmålere på fem forskellige finsnittere ved høst af majs.  En enkelt finsnitter blev også testet i græs med gode resultater til følge.

Målinger fra finsnitning kan således give pålidelige oplysninger om markens udbytte og foderets kvalitet og danne baggrund for produktionsstyring i både mark og stald.

Artiklen fortsætter efter annoncen

FarmTesten konkluderer, at kalibrerede udbyttemålere og tørstofmålere kan give ganske nøjagtige resultater ved høst i majs, og for en enkelt maskines vedkommende også i græs.

- Kalibering af udbyttemåler er ukompliceret og bør foretages ofte. Det er vigtigt at kalibrere udbyttemålerne ved skift mellem afgrøder og ved ændringer i høstforhold, konkluderer testen.

Vigtigt med nøjagtige målinger

Oplysninger om udbytte er væsentlige for vurdering af markens potentiale og indsatsen i høståret. Målinger af afgrødens tørstofindhold giver værdifulde oplysninger om ændringer i tørstofindholdet hen over dagen. Disse ændringer kan være meget store i græs og kløvergræs, der er lagt til fortørring.

Nøjagtige målemetoder giver således grundlag for en god udbyttebestemmelse og korrekt håndtering af afgrøden på lager, herunder bestemmelse af et eventuelt behov for ensileringsmidler.

Lettilgængelige og pålidelige data om udbytte og kvalitet vil altså bidrage væsentligt til et optimalt afgrødevalg på bedrift- og markniveau. Samtidig forbedres muligheden for korrekt lager- og foderplanlægning samt økonomisk resultatopgørelse for markbruget i mælkeproduktionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs hele FarmTesten her.