-  Der er stadig store aktuelle udfordringer med vandløbene, både med randzoner og vandløbsvedligeholdelse, og gødskningsloven skal vi gerne have tilpasset, så den ikke handicapper vores erhverv.

Det siger Niels Peter Nørring, der er direktør i landbrug & Fødevarers afdeling for miljø og energi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dialogen skal fortsætte

- Ministerens udmelding i dag kommer efter en lang proces. Da vandplanerne kom i teknisk høring, stod det 100 procent klart, at vi inden 2015 skulle nå en reduktion på 9.000 ton kvælstof med tiltag med vådområder, randzoner, vandløbsvedligeholdelse og gødskningslov med kravene om efterafgrøder. Derudover skulle udledningen reduceres med 10.000 ton, som det var planen at løse med en form for omsættelige kvælstofkvoter.

- Vi sagde fra dag ét, at det ville få alvorlige konsekvenser for landbruget, og at det ville medføre udflagning af produktionen. Derfor pressede vi hårdt på for at der skulle ses på, om det faglige grundlag var i orden for planerne, og vi ville have undersøgt, hvordan man løste miljøkravene i andre lande, siger Niels Peter Nørring.

- Det er denne udenlandske undersøgelse, der nu har medført, at man i Danmark vil gennemføre planerne i samme takt som i udlandet, så vi ikke forringer vores konkurrencekraft yderligere.

Der skal findes alternativer

Reduktionen af de 9.000 ton er imidlertid sat i værk.

- Gødskningsloven med krav om efterafgrøder er vedtaget og gennemført med virkning fra dette dyrkningsår. Men det var en klar udmelding med fødevareministeren i oktober - og det er siden gentaget - at der skal ses på, om det, der er besluttet, kan gøres på en mere effektiv måde, så det ikke handicapper vores erhverv . Den dialog skal fortsætte, for vi er nødt til at finde andre løsninger på efterafgrødekravet, understreger L&F-direktøren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man kan sige, at dialogen med politikerne gennem det seneste år er begndt at bære frugt, konkluderer Niels Peter Nørring.

- Nu kan man bruge tiden fornuftigt fra til 2027, for det muliggør, at man kan gøre brug af de intellingente løsninger. Vi skal væk fra de omsættelige kvoter og arbejde med målrette tiltag, som ikke bare kan indføres "over night". Det er blandt andet etablering af stenrevler og øget muslingebestande, som har en positiv effekt i vandmiljøet. Der skal også forsøges med rensningsanlæg, som renser drænvandet, inden det løber ud i vandmiljø.

- I det hele taget skal vi finde frem til alternativer, så den enkelte landmand ikke får en økonomisk udgift, siger Niels Peter Nørring.