Det amerikanske landbrugsministerium (USDA) har lavet en rapport, hvor det har kigget på fremtidsscenarier og en mulig fremskrivning af udviklingen på de globale afgrødemarkeder frem til 2019.

Der er dog visse forudsætninger for sådan en fremskrivning - blandt andet er det forudsat, at der globalt set igen opnås normale vækstrater fra 2011 og fremefter, således at væksten kan understøtte forbruget og efterspørgslen af landbrugsbaserede råvarer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ligeledes er der et par væsentlige ting, som der skal tages højde for ved fremskrivning af kendte tal. For det første vil befolkningsudviklingen på verdensplan spille ind i forventningerne til det kommende forbrug. De seneste år har vi hørt, at jordens befolkning er i hastig vækst, og at fødevareproduktionen ikke er i stand til at følge med, skriver Klaus Moltesen Ravn, cheføkonom, AgroCura Aps, i januarudgaven af Agrologisk.

Han mener ikke, at der er tvivl om, at en stigende velstand i de store udviklingslande så som Kina og Indien vil smitte kraftigt af på efterspørgslen efter fødevarer. Men samtidig vil udbuddet af fødevarer blive øget da produktionspotentialet langt fra er udtømt. Det rejser ifølge konsulenten et spændende spørgsmål: Hvad kan vi forvente os af kornprisen i fremtiden - både på kort og lang sigt?

Høje forventninger til vækst

Klaus Moltesen Ravn mener, at det er interessant at se på potentialet på lidt længere sigt, da man herved kan danne sig et indtryk af fremtidsscenariet for planteproduktionen. Det har føromtalte rapport fra USDA givet et bud på, og på overfladen kan det virke ret så fantastisk når prognosen blot viser en jævn udvikling i priserne ti år frem i tiden - og med et prisleje i det nuværende niveau.

Disse analyser skal dog også læses lidt grundigere for at man kan danne sig et mere nuanceret billede. Overordnet set forventer USDA, at prisniveauet på verdensmarkedet holder sig nogenlunde i et højt leje frem til 2019.

Det er dog tankevækkende, at det så skulle være første gang i verdenshistorien, at noget sådant vil ske, og det bringer minder om de forudsigelser, mange kom med tilbage i 2007, skriver han i Agrologisk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han hæfter sig desuden ved, at USDA-rapporten tager udgangspunkt i, at væksten i USA og verden generelt fra 2011 og fremefter igen vil ligge på et niveau, der må betegnes som forholdsvist højt, og som ligger væsentlig over gennemsnittet siden 1990, og mener derfor, at konklusionen i rapporten bør tages med visse forbehold.

Set i et historisk perspektiv er det usandsynligt, at verden i de kommende ti år vil opleve en så høj vækst i gennemsnit, som der lægges til grund for USDA's optimistiske syn på afgrødepriserne. Når dette er sagt, vil jeg dog langt hen ad vejen mene, at der er grund til en vis optimisme inden for planteavlen, skriver Klaus Moltesen Ravn.

Læs hele artiklen i januar-udgaven af Agrologisk, som udkommer fredag den 14. januar.