Maltbyg har altid været en mærkevare for dansk kornproduktion.

Vores beliggenhed i et tempereret og nedbørsrigt klima giver gode betingelser for produktion af en god og stabil maltbygkvalitet. Vores lave kvælstof-normer og de kolde og fugtige somre egner sig som bekendt ikke til produktion af brødhvede, men favoriserer produktionen af maltbyg med et lavt proteinindhold.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dansk maltbyg er derfor et velkendt produkt på verdensmarkedet. Det betragtes normalt som noget af det bedste, der findes, og det eksporteres til så fjerne egne som eksempelvis Japan og Kina.

Det skriver Ole Schou, planteavlskonsulent, Gefion i januar-udgaven af Agrologisk.

Stor dansk eksportvare

Omsætningen af maltbyg på verdensplan er blot fire til seks millioner ton årligt. Sat i forhold til hvede og majs, som er i omegnen af 200 millioner ton, er maltbyg blot en dværg.

Når vi i Danmark har et godt maltbyg-år, hvor både udbyttet og kvaliteten er god, eksporterer Danmark op imod en million ton maltbyg (af de fire til seks millioner ton, der omsættes på verdensmarkedet). Danmark er derfor en ganske betydelig spiller i markedet for maltbyg.

Attraktiv afgrøde at lagre

Markedet for god maltbyg er ganske påvirkeligt af forsyningen fra de tre produktionsområder. Netop fordi det kun er tre landområder, der står for eksporten, skal der ikke meget til, for at prisen rykkes voldsomt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I tilfælde af en smule overproduktion glider vi hurtigt ned i de lave priser. Eller hvis der er lidt vejrmæssig modgang, får vi endnu en pristop.

Hvis man tror på, at de kommende år byder på fortsat ustabilt vejr i maltbyg-områderne, bør man indrette sig, så man kan oplagre mindst to års avl af maltbyg. Set over årene, har maltbyg ofte været den mest attraktive afgrøde at lagre, skriver Ole Schou.

Læs hele artiklen om maltbyg i januar-udgaven af Agrologisk, som udkommer 14. januar.