Formand for Danske Svineproducenter, Henrik Mortensen, spørger i sin nytårsudtalelse: Skal vi fortsat have svineproduktion i Danmark?

Han er utilfreds med vilkårene for dansk svineproduktion og langer ud efter de danske politikere, som ifølge Henrik Mortensen må være "verdens mest naive politikere".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs her hele formandens udtalelse:

- Det er sagt mange gange, at vores erhverv står ved en skillevej. Om det er et rammende udtryk, ved jeg egentlig ikke. Hvis det skulle være et godt udtryk, mener jeg det skulle være fordi, at det var nødvendigt, at vi hurtigt indså, at vores produkter er på vej til at blive ubrugelige eller umoderne. Det er de slet ikke.

- Svinekød er en populær spise i store dele af verden. I nogle lande har det været på menuen i mange år, andre steder er det på fremmarch, fordi levestandarten er stigende. Det burde vi kunne udnytte til gavn for både svineproducenter og hele det danske samfund.

- Det er meget store summer, svinekødet bidrager med på betalingsbalancen, så hvorfor er det, at vi må indse, at vi står ved en skillevej?

Manglende vilje fra politikerne

- Der er fra politisk side sagt mange flotte ord om at sikre dansk landbrugs eksistens fremadrettet. Desværre er der meget lidt vilje bag de flotte ord. Regeringspartierne har endnu ikke erkendt, at landbruget ikke kan leve af at producere grøn energi, økologi med videre, hvis det fortsat skal kunne levere bidrag til BNP i samme størrelsesorden, som det gør i dag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har verdens bedste produkt, verdens bedste stalde, verdens bedste management, verdens bedste eksportnetværk og verdens højeste fødevaresikkerhed.

- Men vi må slås med verdens største gæld, langsommelig miljøsagsbehandling, kontrollanter i hobetal og en illusion om, at vi kan tjene penge på at være dukse i EU.

- Politikerne har troen på, at fordelene er store nok til at opveje vores handicaps, så vi må også have verdens mest naive politikere.

Dundrende underskud

- Skillevejen er som sagt ikke et spørgsmål om, hvorvidt produktet er godt nok. Den skillevej, vi står ved, handler mere om, hvorvidt vi kan og skal blive ved med at producere svin i Danmark, når det år efter år giver dundrende underskud, og der tilsyneladende heller ikke er nogen politisk opbakning til produktionen mere.

- Hvis vi har nogle få ægte liberale politikere tilbage i Danmark, er det på tide, at de bakker op om de frie erhverv i Danmark, skriver Henrik Mortensen.