Lyt til artiklen:

Svineproducenter udfordrer andelstanken

00:00
Hastighed: ???x
02:20

Andelstanken opstod ifølge svineproducenternes formand, Jeppe Bloch, i slutningen af 1800-tallet for at sikre, at fortjenesten gik i landmændenes lommer og ikke i aktionærernes lommer.

I sin formandsberetning på Danske Svineproducenters generalforsamling stillede han spørgsmål ved, om denne fordel ved andelsselskaber er gået tabt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tid til forandring?

- Har vi tabt fordelen ved at gå sammen i andelsselskaber? Er det tid til forandring i strukturen? Eller har vi blot mistet evnen og magten til at stå sammen og sikre at det er landmændene der skal have fordelen ved samarbejdet, spurgte han.

Jeppe Bloch dykkede helt tilbage i historien for at illustrere nutidens udfordring med andelsstrukturen. Han beskrev den stiftende generalforsamling i Horsens Andelssvineslagteri i 1887, hvor diskussionen om vedtægterne voldte problemer - ikke diskussionen om formålsparagraffen.

Blandt andet diskuterede man dengang - som nu - størrelsen af det beløb, som slagteriet skulle have lov til at holde tilbage som driftskapital.

- Oplægget dengang var tre øre pr. pund. Bestyrelsen måtte dog bøje sig og gå med til kun én øre pr. pund, fortalte Jeppe Bloch og pegede på , at han savner en grundlæggende diskussion om landbrugets andelsselskaber.

Kritik af strategier

- Vi har lige læst, at DLG vil lægge forretningen om. De vil flytte fokus fra grovvarer til byggeri og energi. Det er problematisk, fordi de mange milliarder der skal investeres, er landmændenes penge og siden etableringen af slagteriet i Horsens har vi diskuteret med vores andelsselskaber, hvor stor egenkapitalen skal være. Vi får gentagne gange smidt i hovedet, at selskabet skal være stærkt og have mere end 30 procent i egenkapital for at kunne stå imod og investere. DLG investerer nu langt uden for landbrugets kerneområde for vores penge. De har åbenbart allerede glemt Kongskilde - men det var jo også bare vores penge de soldede væk. Det er ikke meget bedre at Danish Agro er blevet maskinhandlere, sagde Jeppe Bloch.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han opfordrede til at stå sammen og finde den rette vej for andelsselskaberne.

- Det er dine og mine penge som direktørerne leger med for at skabe politisk korrekthed omkring regeringens syge mål om bæredygtighed, sagde han.