Økonomien er hårdt spændt for hos alle svineproducenter, så det er naturligt at se på mulige besparelser.

I dette eftersyn skal vaccinationerne selvfølgelig også ses efter, men for de fleste vacciners vedkommende er der fortsat en god cost-benefit i at fastholde vaccinationen, skriver Bjarne Ellegaard i den nye udgave af Hyologisk, der udkommer på fredag.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Ydermere kan det blive overordentligt kostbart at undlade flere ofte anvendte vacciner. For eksempel vil ophør med vaccination mod parvovirus i soholdet være meget kostbart, hvis uheldet er ude.

Jeg har én gang set et sohold, hvor halvdelen af søerne i drægtighedsstalden viste sig at være uden grise på grund af infektion med parvovirus.

På den anden side kan de mere produktionsøkonomiske vaccinationer altid overvejes. Måske har du som smågrisesælger pludselig fået en anden aftager, som ikke forlanger vaccination mod circovirus.

Pas på med at spare på dosis

Jeg har tidligere set svineproducenter blive kreative på dosis i forbindelse med vaccination - for eksempel fire milliliter Toxicol i stedet for fem milliliter.

Men vær meget varsom med dette. Godt nok er vacciner godkendt med en vis sikkerhedsmargen, men ikke alle grise reagerer ens på vaccinationerne, og ved lavere dosis ses flere dyr med en effekt, som falder under acceptgrænsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere i december-udgaven af Hyologisk, der udkommer på fredag den 3. december 2010. Bestil abonnement på 76207970 eller www.agrar.dk.