Øen Lindholm ligger godt isoleret midt i Stege Bugt. Det er der en særlig grund til, idet der forskes i nogle af de mest smitsomme og tabsvoldende sygdomme hos pattedyr.

Det drejer sig blandt andet om mund- og klovsyge, klassisk og afrikansk svinepest, bluetongue, smitsom blæreudslæt hos svin (SVD), Aujeszkys sygdom og bovin virus diarré (BVD). Bag forsøgene står DTU, Veterinærinstituttet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Bygget som en ubåd

Der forskes blandt andet i mund- og klovsyge, hvilket foregår i en ganske særlig bygning.

- Den bygning, hvor vi forsker i mund- og klovsyge, er fuldstændig forseglet. Den er som en ubåd, og vi kunne i princippet oversvømme den, uden at der ville kunne komme vand ind i den, fortæller Åse Uttenthal.

- Mund- og klovsyge er den virus i verden, der er mest smitsom, og derfor er det af afgørende betydning, at den er lukket godt inde.

- Der er et specielt virusfilter på alle luftventiler, og når vi går i bad derinde, bliver badevandet kogt, inden det forlader bygningen. Det samme gælder affald fra forsøgsdyrene. Desuden bliver alle forsøgsdyr på Lindholm efter aflivning brændt i vores egen forbrændingsovn, fortæller Åse Uttenthal.

Selv kontaktlinser må ikke tages med ud af de særligt sikrede bygninger, og det fortæller i høj grad noget om sikkerheden på Lindholm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere i det nyeste nummer af Hyologisk, der udkommer fredag den 2. marts.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.hyologisk.dk.

Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.hyologisk.dk eller 7620 7970.