I næste udgave af Bovilogisk, der udkommer den 15. oktober, fortæller Mette og Ole Larsen om deres kamp mod kalvedødelighed i besætningen.

For Mette og Ole Larsen har det indtil foråret i år været en lidt kedelig fornøjelse at passe kalvene. De var plaget af diarre, utrivelighed og manglende tilvækst, og da kalvedødeligheden var højest, lå den lige omkring 36 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg havde næsten givet op. Jeg synes, vi havde prøvet alt, siger Mette Larsen.

Hun og hendes mand, Ole Larsen, driver sammen gården Vesterhåsen ved Tårs med 150 jerseykøer, to malkerobotter og automatisk fodring.

Gennemgang af rutiner

I februar i år begyndte Preben Damsgaard Thomsen, der er dyrlæge i LVK, at komme på bedriften. Han var enig med ejerne i, at der skulle gøres endnu nogle forsøg på at nedsætte den høje kalvedødelighed.

- Det er overhovedet ikke sjovt, når kalvene dør, men når vi snakkede med folk, fik vi nogle gange det indtryk, at sådan var det bare. Lidt som om det aldrig kunne blive bedre her, forklarer Ole Larsen.

Preben Thomsen og Ole og Mette Larsen fik endnu en gang snakket rutinerne omkring kalvene igennem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men trods gennemgang af rutiner, behandling af diarré, vaccinationer mod rota-, coronavirus og E-coli var resultaterne stadig nedslående.

Kalvene var underernærede

- Jeg må indrømme, at jeg på det tidspunkt var noget rådvild, siger Preben Damsgaard Thomsen og fortsætter:

- Heldigvis er vi jo mange dyrlæger, der arbejder med kvæg i LVK, så jeg fremlagde problemstillingen for mine kollegaer. Det gav pote. Én af de andre dyrlæger havde erfaringer med, at jerseykalve har svært ved at omsætte vallebaseret mælkepulver. De kan faktisk ikke rigtig tåle det.

- Ved næste besøg på Vesterhåsen sagde jeg til Ole, at jeg syntes, han skulle prøve at bestille et par sække sødmælksbaseret mælkeerstatning af god kvalitet.

Ole Larsen ringede til foderstoffen samme dag, og dagen efter leverede de et par sække mælkepulver. Efter to dage med det nye mælkepulver mærkede Mette Larsen forandringerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Kalvene blev varmere på næsen allerede første dag, og efter to dage virkede de mere livlig og friske, siger hun, og både Mette og Ole Larsen konstaterede hurtigt, at de var færdige med vallebaseret skummetmælkspulver.

- Kalvene var simpelthen underernærede. De havde svært ved at omsætte mælken og fik for lidt energi. Derfor var de også mere modtagelig for diarre, og deres modstandskraft var naturligvis nedsat, konkluderer Preben Damsgaard Thomsen.

Læs mere i næste nummer af Bovilogisk. Abonnement kan bestilles på 7620 7900 eller på www.bovilogisk.dk.