Vintersæden har haft det hårdt i vinter, og vinteren endte med at tage livet af mange planter, mens andre planter har været hæmmet af, at mange af rødderne døde, så afgrøderne skulle bruge kræfter på at sætte nye rødder i foråret.

Det har resulteret i, at mange marker er sået om - eller at der er isået vårsæd i vintersæden i større eller mindre grad.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Problemerne blev ikke mindre af, at vi har haft et tørt forår, hvor planterne har haft svært ved at få fat i handelsgødningen. I mange marker står vinterhveden derfor så tyndt, at en stor bestand af ukrudt kan komme til at give problemer i høst.

I juliudgaven af Agrologisk skriver Jens P. Hansen, der er planteavlskonsulent hos AgriNord, at vi derfor kan se frem til, at der i år vil være et øget behov for at nedvisne afgrøderne med glyphosat for at sikre en ens modning og en god kvalitet i de høstede afgrøder.

Nedvisning to til tre uger før høst

Det optimale tidspunkt for nedvisning er, når vandindholdet i kernerne er under 30 procent. Det er normalt tilfældet to til tre uger inden høst.

Tidspunktet for nedvisning kan bestemmes ved at klemme kernerne med en negl, og nedvisningen bør ske, når man kun vanskeligt kan dele kernerne med en negl.

Sprøjtning tre til fire uger før høst, når kernerne har et vandindhold på mellem 35 og 40 procent, har i forsøg med hvede kun givet beskedne udbyttetab. Det kan være svært at ramme det optimale tidspunkt i de vintersædmarker, hvor vårsæden er isået sent, men man må forsøge at trække nedvisningen indtil vårsæden har et vandindhold på under 30 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nedvisning af afgrøder med et vandindhold på over 30 procent bør kun ske i marker, som skal høstes tidligt for at kunne etablere vinterraps i marken. Til nedvisning af korn er det tilstrækkeligt at bruge 1,5 liter glyphosat med 360 gram aktivstof pr. hektar.

Hvis der er kvik i marken, øges dosis til 3,0 liter pr. hektar, mens tokimbladet rodukrudt kræver 3,5 til 4,0 liter pr. hektar. Den bedste effekt på rodukrudt opnås, når det er i god vækst - altså når det ser friskt og grønt ud.