Fire pressere skulle sidste sommer erstatte fem. Men Karlo Dahl Bundgaard fra Industrihalm ApS havde større forventninger til de fire nye Krone-pressere, der skulle erstatte fem bigballepressere fra et andet mærke, så han forventede, at de kunne presse det samme som syv af de gamle pressere.

Og hvordan gik det så?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi har jo sparet en mand og sparet omkostninger, så det kan man da godt mærke på lønkontoen.

- Karlo Dahl Bundgaard, Industrihalm ApS

- Det er gået rigtig godt, og jeg er selv overrasket over, hvor stor forskel der er, siger Karlo Dahl Bundgaard, der har en årlig produktion på 37.000 bigballer til biogasanlæg og varmeværker i Holstebro, Løgstør, Thisted og på Mors i Industrihalm Aps.

Forventningerne holdt stik, og det gav tid og overskud til at hjælpe andre med pressearbejdet.

- Da vi selv var færdige med råhalmen, pressede vi for andre, for når vejret er til at presse, så er det bare med at komme i gang, siger han om sidste års høst.

Sparet er tjent

De tidligere pressere kunne presse 4.200 baller på en sæson, mens de nye Krone-pressere er oppe på 6.000 baller pr. presser på en sæson, og det er noget, der kan få enhvers hænder op over hovedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En af de sidste dage pressede vi 585 baller fra klokken 12 til 20.

Med de nye pressere går det væsentligt hurtigere og der er sparet en persons løn.

- Vi har jo sparet en mand og sparet omkostninger, så det kan man da godt mærke på lønkontoen, siger Karlo Dahl Bundgaard, der også driver 300 hektar planteavl.

150-200 baller mere om dagen per presser alt efter hvor mange timer de kører, så nogle gange er det mere.

Krone-presserne kan ikke kun presse flere, men også lave mere kompakte baller, der vejer noget mere, da de nye pressere har større kapacitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den kan sagtens presse 600 kg i én balle, uden at man skal køre langsommere, som man skulle med de tidligere pressere, siger Karlo Dahl Bundgaard.

Karlo Dahl Bundgaard turde investere i de mange nye pressere, fordi han i høsten 2015 havde en Krone-bigballepresser til demonstration på sine marker.