Abonnementsartikel

Nu er høsten i hus. Udbyttet blev af god kvalitet for de fleste afgrøder, og antallet af brande kom ned på et mere normalt niveau, oplyser forsikringsselskabet Topdanmark.

Høsten 2018 satte en kedelig rekord med antallet af mejetærsker- og markbrande. Høsten 2019 satte også en rekord, men på en positiv måde, og udbyttet blev af god kvalitet for de fleste afgrøder landet over.

Heldigvis var antallet brande mindre end i 2018 og landede på et mere normalt niveau.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det oplyser forsikringsselskabet Topdanmark, der i år modtog anmeldelser af omkring 30 mejetærskerbrande og 20 brande i pressere.

- Sidste år var man ekstremt godt forberedt på eventuelle brande. Også i år er mange af brandene blevet slukket ved egen hjælp, og man har været gode til at have for eksempel ildslukkere og vandtanke med under høsten.

- Selv om vi ikke har haft en særlig varm og tør sommer, så brænder maskinerne stadig, og derfor er det rigtig rart at se det høje beredskab, siger Gunnel Andersson fra Topdanmarks landbrugsafdeling.

- Vore kunder er bevidste om risikoen for brand, når de høster, og det skal de have ros for.

- Vi ved, at de tjekker deres maskiner, blæser dem rene og husker at smøre dem på trods af en travl høst. Det er desværre ikke altid nok til at udgå en brand. Men det er dejligt at vide, at rigtig mange gør, hvad de kan, fortsætter Gunnel Anderson.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Punktsikring begrænser skader

Igen i år har vi haft et par brande i nyere maskiner, hvor ilden hurtigt er blevet begrænset med et automatisk brandslukningsanlæg, en såkaldt punktsikring.

- Langt de fleste brande starter ved motoren, og med et automatisk brandslukningsanlæg, som udløses ved den første flamme, bremses ilden betydeligt og skaden begrænses, siger Gunnel Anderson.

Punktsikringen har for mange betydet, at man efter en midlertidig reparation af maskinen har kunnet køre videre og fået høsten i hus.

Status på høsten 2019, set fra Topdanmarks side, er, at den forløb som den skulle med et godt beredskab og et lavere antal af brande.