På Landsforeningen af Danske Mælkeproducenters generalforsamling i sidste uge i Kolding, var der flere kritiske røster mod Arla.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bolden blev givet op allerede i formand Peder Mouritsens beretning, hvor han erkendte at landsforeningen jævnligt har været efter andelsselskaberne, herunder Arla.

- De gør det så godt, de evner, men de gør også meget ud af, at vi ikke skal have indsigt i, hvad de laver. Vi kender faktisk intet til, det, der foregår i England, sagde han.

Katastrofal indsats

Peder Mouritsen refererede dog, at han - sikkert ved en fejl - havde hørt en repræsentant for selskabet fortælle, at Arla henter 9,5 øre pr. kg. mælk fra England.

- Jeg troede, at det så var oven i den pris, vi får herhjemme, men det var det ikke, og så gør de det jo ret katastrofalt herhjemme, sagde Peder Mouritsen i sin beretning.

Han langede også kraftigt ud efter den måde, som mælkeafregningen fastsættes i Arla.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mælkeprisen er noget, de sidder og fifler med i bestyrelsen i stedet for som eksempelvis i Danish Crowwn, hvor afregningen reguleres efter, hvad der kan sælges. Arla bør finde et system, så der kan afregnes til en aktuel markedspris, så hele tiden kan se, hvor det bærer hen i stedet for at tage nogle store ryk, sagde Peder Mouritsen.

Kan det også ske i Arla

Med hensyn til den lukkede stil, som ifølge Peder Mouritsen kendetegner Arla, drog han en parallel til situationen i Aarhusegnen, hvor en ny direktør på få dage kunne erkende det, som bestyrelsen ikke havde erkendt, nemlig at det stod katastrofalt til.

- Kan det også ske i Arla, spurgte han.

Et af midlerne til at forebygge sådan en katastrofe er efter Peder Mouritsens opfattelse at få ekstern kapital og hyre eksterne bestyrelsesmedlemmer.

- Det kan give ny inspiration og gode ideer, mener han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nordisk Fjer og IT Factory

Den Arla-kritiske tråd blev fult op fra salen, hvor tidligere bestyrelsesmedlem Thøger Larsen rejste kritik af Arla-bestyrelsens manglende styrke i forhold til den professionelle ledelse. Han konkluderede, at det giver en fare for, at selskabet derfor kan komme ud i en situation, som minder om erhvervsskandalerne Nordisk Fjer og IT Factory. Og han pegede også på, hvor galt det er gået i dele af grovvarebranchen.

- Hvad nu hvis det går galt for Arla, spurgte han.

Vi har et problem

Og formand Peder Mouritsen gav Thøger Larsen delvist medhold i bekymringen.

- Jeg tror, vi har et problem, sagde han.

Peder Mouritsen benyttede anledningen til at slå et slag for en fornyet måde at rekruttere bestyrelsesmedlemmer i Arla.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man kan godt se lidt på, hvordan man gør i det øvrige erhvervsliv. Her venter man gerne på at få et bestyrelsesmedlem med de helt rigtige kvalifikationer. I Arla er det anderledes. Da kigger man for eksempel på, om gårdspladsen er revet og så videre.

- Og vi har nok også for mange bestyrelsesmedlemmer, tilføjede han.

Arla på aktier

Ifølge Peder Mouritsen kan en af metoderne til at sikre eksterne bestyrelsesmedlemmer være at sætte en del af selskabet på aktier.

- Så får vi automatisk eksterne ind, som blandt andet kan stille spørgsmål ved, om det er fornuftigt at sende penge til Kina, sagde Peder Mouritsen.

Arlas Soliditet

Artiklen fortsætter efter annoncen

Erik Riskjær rejste kritik af Arlas nyligt udmeldte efterbetaling på 10,7 øre pr. kg mælk.

- Da jeg fik kigget efter i regnskabet så jeg, at Arlas soliditet var vokset fra 27 til 28 procent. Derfor er jeg glad for, at vi sendte et åbent brev til Arlas repræsentantskab. De burde tage sig sammen, sagde Erik Riskjær.

Peder Mouritsen supplerede med at oplyse, at brevet måske har haft effekt, for et møde i det svenske Arla-repræsentantskab har netop vedtaget, at fem øre af overskuddet kommer på navn i stedet for kun tre øre.

- Det betragter jeg som en lille sejr, sagde han.

Også kritik af sponsorat

Thøger Larsen skød videre på Arlas dispositioner. Blandt andet selskabets sponsorat af fodboldlandsholdet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er ingen, der drikke mælk i tredje halvleg, sagde han og foreslog, at sponsorater decentraliseres, så det bliver muligt at støtte lokale sportsklubber i stedet.

For hård ved Arla

Der var dog også kritik af, at Arla ofte står for skud, når Peder Mouritsen taler.

- Er du efter Arla, fordi stort ikke er godt, spurgte Holger Petersen.

Men det afviste Peter Mouritsen.

- Jeg er ikke hård efter Arla, fordi de er store, men de udgør jo 97 procent, og de små eksisterer kun, når Arla vil lade dem være. Jeg gør meget ud af at komme med noget konstruktivt sammen med kritikken, sagde Peter Mouritsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

faktabox

Genvalg

Fire bestyrelsesmedlemmer var på valg til bestyrelsen i Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter.

Det drejer sig om Kjartan Poulsen, Outrup, Erik Dolby, Nimtofte, Flemming Jørgensen, Gredstedbro, og Anders Sørensen, Nr. Nebel.

Alle blev genvalgt.