- 0,25 liter kemi med 50 procent aktivt stof. Det er, hvad der skal til for at forurene Bygholm sø med 1,2 millioner kubikmeter vand op til grænseværdierne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sådan startede Hans Thostrup, teknik- og miljøkonsulent, sit indlæg på et temamøde hos LandboMidtØst med titlen "sådan gør du din sprøjte lovlig". Et møde med stor tilslutning fra landmænd og maskinstationsfolk.

Mødet tog udgangspunkt i den nye bekendtgørelse om "påfyldning og vask af sprøjter til udbringning af plantebeskyttelsesmidler", hvor der stilles flere krav til udstyr på sprøjten. Krav, der netop skal sørge for at minimere risikoen for forurening af naturen under sprøjtearbejdet.

- Det er stadig stærke sager, vi har med at gøre. Og selvom vi (landbruget red.) altid er oppe imod byfolket, der tror, at landbruget er skyld i al forurening med sprøjtemidler uden at se på, hvad andre brancher bruger, så skal vi stadig sørge for at minimere risikoen for at forurene jorden, forklarer Hans Thostrup.

Flere muligheder for at opgradere sprøjten

De nye krav betyder blandt andet, at der skal være præparatfyldeudstyr og rentvandstank på sprøjten. Desuden skal der være en indvendig spuledyse, så sprøjten kan rengøres indvendig, og så den sidste restmængde af sprøjtevæske kan fortyndes med en faktor 50.

De fleste nye sprøjter er i dag udstyret med disse foranstaltninger, mens sprøjter af ældre dato halter bagud på ét eller flere punkter. Men der er hjælp at hente, hvis man ønsker at opgradere sprøjten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til mødet hos LandboMidtØst var flere firmaer inviteret til at fortælle om deres løsninger.

Langt størstedelen af dem leverer udstyr til kontinuerlig vask af sprøjten. Det betyder groft sagt, at der bliver monteret en rentvandstank på sprøjten med en el- eller hydraulisk drevet pumpe. Pumpen er koblet til en spuledyse, som via et hul, der bores i tanken, bliver monteret i toppen af sprøjtetanken.

Når sprøjten løber tør i marken, tænder sprøjeføreren for pumpen til rentvandstanken, og tanken spules, samtidig med at skyllevandet sprøjtes ud på marken, mens man kører.

- Ved kontinuerlig vask af sprøjten er det vigtigt, at man afpasser den mængde vand, som sprøjtepumpen bruger, med den mængde vand, el-pumpen fra rentvandstanken føder sprøjtetanken med. Sprøjtepumpen skal suge mere væske, end der tilføres fra el-pumpen, så der ikke ophober sig væske i sprøjetanken. Sådan fungerer kontinuerlig vask, forklarer Hans Thostrup.

- Hvis manometret står og svinger en lille smule, er det tegn på, at man har ramt den rigtige balance, fortsætter Hans Thostrup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På større trailersprøjter kan der være brug for to spuledyser og to pumper for at rengøre tanken.

I de fleste tilfælde skal sprøjteføreren skylle af tre gange med en tredjedel af vandet i rentvandstanken for at komme under grænseværdien. Men det afhænger stærkt af, hvor stor restmængde, der er tilbage i sprøjten.

Leverer komplet udstyr til skyl og rengøring

Hos Hardi har man i mange år kunnet få udstyr til kontinuerlig vask af sprøjten. Men virksomheden har i det foregående år i langt højere grad satset på at tilbyde et komplet, originalt vaskesystem, som også sidder på virksomhedens nyere sprøjter.

- Dermed er vi sikre på, at alt på sprøjten rengøres. Det gælder alt lige fra retur, dyser og til manometret, hvor der også kan sidde rester af sprøjtevæske, siger Morten Christiansen, ansvarlig for salget af Hardi-sprøjter i Jylland.

Ifølge virksomheden, er der dokumentation for, at systemet når under grænseværdierne ved tre skylninger - dokumentation, som Hardi sår tvivl om hos andre virksomheder, der tilbyder uoriginalt udstyr til at udføre kontinuerlig vask af sprøjten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvordan kan man være sikker på, at dyserne på sprøjten er rene?  Hvis ikke el-pumpen fra rentvandstanken tildeler tilstrækkelig mængde vand, vil rørene på bommen ikke være fyldt op, og så begynder risikoen at opstå, vurderer Morten Christiansen.

Følgende virksomheder, der udbyder udstyr til eftermontering på sprøjten, deltog i mødet hos LandboMidtØst: Dani-tech, Scan-Agro, Hardi, Kyndestoft, Sdr. Vinge Smedie, Skærbæk Maskinforretning.

I alt seks forskellige virksomheder var mødt op til mødet hos LandboMidtØst for at vise udstyr, som kan eftermonteres på sprøjten.