Lyt til artiklen:

Planteavl på mikroniveau

00:00
Hastighed: ???x
02:09

Ofte er det små ting, der gør en forskel for at lykkes endnu bedre med det, man har sat sig for. Det gælder også på Seinhuus Gods' marker på Stevns, hvor planteavlere, rådgivere og branchefolk sammen arbejder mod i 2022 at slå verdensrekorden i hvedeudbytte.

Her er det til overvintring styring af hvedens absolut mindste byggesten, der bliver nørdet med for at sikre, at intet er overladt til tilfældighederne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vagn Lundsteen, der er planteavlsrådgiver i AgroPro Danmark og primusmotor på hvederekordforsøget, lægger via plantesaftanalyser planer for behandlinger.

Ud over at sprøjte marken præventivt med svampemidlet Orius mod sneskimmel, konstaterede han, at der sidst i november manglede flere mikronæringsstoffer som magnesium, jern, mangan og kobber.

Mikronæringsstofferne til rekordforsøget bliver leveret af virksomheden Interfiller, der har opsat et fast lager på Seinhuus Gods, så behovet kan blive dækket så snart, plantesaftanalyserne har påvist en mangel, der kan hæmme væksten og dermed muligheden for at nå endemålet.

Denne fokus på detaljer er stærkt inspirerende og vidner om, at det kan lade sig gøre at nå mål, man ikke ville nærme sig, hvis ikke systematik og faglighed gik hånd i hånd.

Normalt benyttes mikronæringsstofferne primært under vækst, men i forbindelse med verdensrekordforsøget blev molybdæn og kobolt allerede kørt ud dagen efter champion-hveden var lagt i jorden sidst i august.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge direktør for Interfiller, Henrik Gubi, er det for at understøtte knoldbakteriernes gode forarbejde og hjælpe hveden med at optage tilgængelig N fra jorden.

Har har gjort alt fra bittersalt, additiver, flydende fosfor-produkter, enkeltkomponent metalchelater, HvedeSupport, RapsSupport og forsuringsmidler klar, og i alt leverer Interfiller 14 forskellige produkter til hvederekordforsøget. Mikronæringen køres ud efter standardplanen, og så justeres der på indholdet alt efter, hvad analyserne viser.

Hveden står lige nu flot og har cirka 20 skud pr. plante. Jeg hepper på rekordforsøget og glæder mig til at følge væksten i det nye år frem mod høst 2022.