Fødevarestyrelsen har netop offentliggjort sin rapport om pesticidrester i fødevarer for 2018. Rapporten viser igen, at der er færre pesticidrester i dansk frugt og grønt end i udenlandsk.

Det er sjældent, at de danske æbler, agurker og tomater, som forbrugerne lægger i indkøbskurven, indeholder pesticidrester over de tilladte grænseværdier. Det viser en ny rapport, som Fødevarestyrelsen har lavet i samarbejde med DTU Fødevareinstituttet, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Ud af 99 prøver af dansk frugt blev der, ligesom i 2017, ikke fundet nogen overskridelser af grænseværdien. For danske grøntsager fandt styrelsen to overskridelser i 210 prøver.

- Det er meget positivt, at undersøgelserne endnu en gang viser, at dansk frugt og grønt har et lavt indhold af pesticidrester, siger kontorchef i Fødevarestyrelsen Henrik Dammand Nielsen.

Udenlandske fødevarer

Ifølge rapporten er der flere pesticidrester i udenlandsk frugt og grønt end i dansk. I 2018 blev der fundet pesticidoverskridelser i 1,4 procent af de udenlandske frugter og i 3,6 pct. af grøntsagerne. Flest overskridelser af grænseværdierne var der i frugt og grønt fra 3. lande, det vil sige lande uden for EU.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Grænseværdierne sættes så lavt som muligt og på et niveau, hvor pesticidresterne ikke er til fare for mennesker.

- I 2020 kører Fødevarestyrelsen en kampagne, hvor vi ser nærmere på pesticidresterne i udenlandske fødevarer. For selvom der kun er få varer, som overskrider grænseværdien for pesticidrester, så er enhver overskridelse uacceptabel, siger Henrik Dammand Nielsen.

Som forbruger kan du nedsætte dit pesticidindtag med cirka en tredjedel, hvis du køber danskproducerede afgrøder, når det er muligt - og endnu mere, hvis du også køber økologisk.

Læs hele rapporten over resultater fra 2018.

Læs i Agro: Når syv hektar er nok.

Læs i Agro: Axel tog udfordringen op og fik succes.

Læs i Agro: Det økologiske afgrødevalg i 2020.