Krone laver komfortmæssige fornyelser på den femte generation BigPack.

Den tyske producent af maskineri til ensilering og halm-håndtering, Krone, har netop lanceret den femte generation af BigPack-presse-serien. Der er i første omgang tale om bigballepressere med ballemålene 120x70 centimeter eller 120x90 centimeter samt to serier, hvor navnet på den ene serie er HDP. Ligesom tidligere, vil HDP-presser-serien være en presser med ekstra kraftige gearkasser og drivlinjer.

Set fra afstand er der tydeligt forskel på den nye generation af BigPack, da sidepladerne har fået en væsentlig designændring - men der er også nyheder at spore under de nye sideplader på den femte generation BigPack.

rich-media-1
Den velkendte Krone-funktion, hvor garnkasserne hydraulisk sænkes ned til jorden er bibeholdt på den nyeste BigPack-generation. Foto: Morten Damsgaard.

Lettere rengøring

Der er eksempelvis kommet plads til 15 x 15 kg garnnøgle-ruller i hver af de to garnnøglekasser på begge sider af presseren. Ligesom i ægte Krone-stil, så kan garnnøgle-kasserne sænkes hydraulisk ned på jorden, for både lettere tilbage til kasserne samt lettere rengøring af presseren.

Rengøringen er også blevet lettere da indersiden af garnkasserne er blevet mere glatte, og oven på den nye BigPack-generation har Krone lanceret PowerClean.

PowerClean er to hydrauliske blæser, som er monteret ved binde-apparaterne, og sørger for at blæse støv og halm ud fra oven og nedefter. Luftstrømmen ledes ned over presserens sider og mod akslerne.

rich-media-2
PowerClean er to hydraulisk trukket blæser, som begynder med rengøring af bindeapparaterne, hvorefter luftstrømmen fortsætter ned over presserens sider. Foto: Morten Damsgaard.

Ved bindeapparaterne er det desuden værd at bemærke, at der er kommet en ny og mere lukket gearkasse for enden af hovedakslen, ligesom resten af presseren også er blevet mere lukket fortil med en toplåge, som dog kan åbnes for rengøring.

I den nye gearkasse er der en elektrisk bremse, som løses, når der skal bindes baller.

Større kontrol

Den nye BigPack-generation har fået endnu mere elektronik hældt ud over sig, og presseren bevæger sig med hastige skridt mod en selvtænkende maskine.

Krone oplyser da også, at presseren snart er TIM-klar, hvilket betyder, at presseren styrer traktoren ud fra en række parameter. Eksempelvis er der kommet en overvågning på Raffer-koblingen, som gør det muligt at gå en overbelastet presser. Med denne elektriske overvågning er det muligt for chaufføren i kabinen hele tiden at se belastningen i procent, og på den måde undgå at komme til yderlighederne på presserens oppaknings-kapacitet.

Med Raffer-koblingen er der på BigPack kun én springbolt på hele presseren. Den sidder ved nåletrækstangen.

VFS-systemet er desuden blevet opdateret med en elektrisk indstilling. VFS står for det variable føde system, hvor presseren først laver en opbakning til ballekammeret, når den ønsket mængde er opnået. Systemet er mekanisk, men med den nye elektriske indstilling, kan chaufføren fra terminalen bestemme, hvor stor en mængde der ønskes før der sker en oppakning.

Skulle det elektirske styring svigte, så er systemet stadig mekanisk drevet, og presse-arbejdet kan fortsættes uden.

rich-media-3
Den gule Raffer-kobling er velkendt Krone.teknik, og sammen med sensoren på koblingen er der nu blevet en langt større kontrol med oppakningen på presseren. Foto: Morten Damsgaard.

Opdateret snitter

På den tidligere generation blev snitte-rotoren trukket mekanisk med en PTO til en vinkelgearkasse. Det er nu erstattet af et remtræk, og der er samtidigt kommet hydraulisk reversering af snitterotoren.

I selve snitteren kan vælges mellem 26 eller 51 knive, og ligegyldigt om der vælges den ene eller anden løsning, så er der tale om samme kassette, så presseren på den måde, er forberedt for begge kniv-antal fra fabrikken.

rich-media-4
Trækket til snitteren foregår nu med et remtræk og ikke længere med kardanled. Foto: Morten Damsgaard.

Lettere service

For service-montøren er der også ændringer på den nye BigPack generation. I stedet for én central hydraulikblok med alle funktioner samlet, så man nu flyttet ventilerne ud til hver forbruger. Det betyder blandt andet, at udskiftning af ventilerne er billigere, hvis der skulle opstå problemer.

En ny fugtighedsmåler har også fundet vej til Krone BigPack i form af et stjernehjul fra HarvestTech.

rich-media-5
Presseren kan også leveres med BaleCollect ballevognen, med plads til tre bigballer. Foto: Morten Damsgaard.