Abonnementsartikel

Dansk impotør melder stort presse-marked i år, og skal have 50 nye pressere sat i gang. 20 procent af dem er i de traditionelle bigballemål

Den danske importør af Krone, Brøns Maskinimport har i denne uge påbegyndt deres demo-turne med ballepressere, og i år er det med den traditionelle bigballe-størrelse, som i Krone-sprog måler 120x130 centimeter.

- Vi har leveret 50 nye pressere til danske kunder i år, og mens 80 procent af dem er af fladballemål på 120x90 centimeter, så oplever vi stadig et marked for de traditionelle bigballer, fortæller Claus Fey, produktchef hos Brøns Maskinimport.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Da Maskinbladet var forbi Broager i det sønderjyske, hvor presseren kørte, havde BicPack-presseren i de første 22 baller klemt knap 700 kg i hver.

Stadig interessant

Han fortæller, at den stadige interesse for traditionelle bigballer i 120x130 segmentet primært er til de kunder, som skal presse halm til husdyrbrug.

- De første 22 pressede baller på marken havde en vægt i nærheden af 700 kg. Hvis vi havde kørt med en fladballepresser, kunne vi måske have ligget på nogenlunde samme kg i hver balle, men da pressedensiteten er langt højere, da ballemålet er mindre, så er det nogle meget kompakte baller, som kan være svære at håndtere på mange husdyrbrug, fortæller Claus Fey, mens demo-presseren banker løs i bakkerne syd for Broager i det sønderjyske med flot udsigt til Flensborg Fjord.

rich-media-3
Fin udsigt til Flensborg Fjord fra bakkerne syd for Broager.

Han påpeger dog også, at det kræver optimale pressebetingelser for en bigballepresser med dimissionerne 120x90 at ramme de 700 kg ballevægt.

Stor kapacitet

Krone BigPack 4x4 hedder presseren, som netop nu er på vej rundt i hele landet, og presseren er ikke ny på markedet, men Claus Fey fremhæver flere detaljer på maskinen, som gør den unik:

- Vi har et 600 kg tungt svinghjul, og det giver en meget rolig gang, da vi har en stor svingingsmasse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
Det 60 kg tunge svinghjul sørger for en rolig arbejdsgang.

Desuden er oppakkeren unik, da den ikke pakker op på takt, men på mængde. Ved svinghjulet har vi ingen sikringsbolte, hvis der sker en overbelastning, så sider der en såkaldt Raffer-kobling, som sikrer hele maskinen.

rich-media-6
Claus Fey viser her Raffer-koblingen, som gør det muligt at overbelaste presseren, uden at en sikringsbolt ved svinghjulet knækker og skal udskiftes.

Det er en kobling med fem paler, som kobler fra ved overbelastning. Den kobler selv til igen, når presseren er klar, og derfor skal man ikke ud og skifte en bolt, eller være bange for, at presseren kommer ud af takt, når der springer en sikringsbolt.

Kommer vidt omkring

Claus Fey fortæller, at mens sæson 2018 var en noget lettere pressesæsonen, også planlægningsmæssigt, så forventer man at komme så langt omkring som muligt med demonstrations-sættet.

- Vi begyndte i søndags og forsøger at køre med den hver dag, men vejret spiller en smule ind i øjeblikket, fortæller den danske produktchef.

rich-media-7
Som trækhest har Brøns Maskinimport allieret sig med Herborg Smede- og Maskinforretning og spændt en John Deere 8370R foran.
rich-media-8
Under igangsætningen af presseren bliver der fyldt op med bindegarn.