Lyt til artiklen:

Økologerne er gode til at følge reglerne

00:00
Hastighed: ???x
01:41

Landbrugsstyrelsen har kontrolleret 4.088 forskellige økologiske bedrifter i 2019. Her fandt de fejl i 12,5 procent af de varslede årlige kontroller, mens tallet var 16 procent i de uanmeldte årlige kontrolbesøg.

Antallet af overtrædelser er tæt på uændret fra 2018 til 2019. Det sker selvom både antallet økologer og kontroller er steget i perioden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Primært administrative fejl

Som i de foregående år er langt størstedelen af fejlene, der er fundet hos de økologiske landmænd, af administrativ karakter, siger formand i økologisektionen i Landbrug & Fødevarer, Hans Erik Jørgensen.

- Vi ser det samme kontrolbillede igen i år, med meget få alvorlige overtrædelser af økologireglerne. Men vi har stadig for mange administrative overtrædelser. Vi vil have andelen af fejl reduceret, men det er en længere proces, siger han.

- Arbejdet med at analysere de seneste tal fra Landbrugsstyrelsen starter allerede nu, siger Hans Erik Jørgensen.

- Vi har fokus på at sænke antallet af fejl yderligere. Nu og her skal vi have nærstuderet data fra 2019 og i samarbejde med Landbrugsstyrelsen finde ud af, hvordan vi får igangsat forbedrende indsatser. Vi skal kigge hele vejen rundt, f.eks. om bagatelgrænsen i kontrollen er som den bør være, om tilpassede indberetningsmulighederne kan hjælpe landmændene til færre administrative overtrædelser og selvfølgelig om der er områder, hvor der kan igangsættes helt konkrete indsatser målrettet bedrifterne, der kan minimere andelen af fejl, siger Hans Erik Jørgensen.