Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets.

Risikobilledet stabiliserede sig i går efter de foregående tre dages udsalg af de populære IT-aktier.

Selv olien der tirsdag faldt over 5% hentede lidt af det tabte tilbage og fandt vej tilbage over 40$/tønden og lukkede 2,5% højere.

De kraftige fald på så kort tid skaber altid usikkerhed i markederne, og det store spørgsmål er, var det nu det? Genindfinder optimismen sig de kommende dage tyder det på at være en kortvarig korrektion, men blusser uroen op igen, tror vi der kan være mere nedtur i vente på den korte bane.

Den europæiske centralbank afholder senere i dag møde, men vil ifølge vores økonomer ikke annoncere nye pengepolitiske tiltag. Det kan skuffe de vanlige forventninger om et nyt skud i armen i form af lempelser, og skubbe lidt til euroen i svagere retning mod dollaren. I sojakomplekset opretholder den statslige kinesiske indkøber, SinoGrain, sin appetit på amerikanske sojabønner, og det vil komme til udtryk i de ugentlige amerikanske eksportsalgstal i morgen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Kina har foreløbig importeret 89 mio. tons sojabønner i indeværende sæson, der slutter med udgangen af denne måned, og dermed er der gode muligheder for at nå USDA's estimat på 98 mio. tons. Sojabønnerne blev endnu en dag løftet højere, og sojaskrå fulgte trop. Estimaterne for de amerikanske sojabønneudbytter estimeres i WASDE-rapporten blive nedjusteret med 1,5 bu./acre til 51,7. Det værd at bemærke at fondene har massive købte positioner i sojabønner med estimeret 185-190.000 kontrakter, det højeste siden 2016.

I den anden ende finder vi de kommercielle aktører, producenterne, der besidder solgte positioner i samme størrelsesorden - et niveau der ikke er set siden 2012, hvor sojabønner handlede i underkanten af 18$/bu.

Det indikerer at producenterne finder nuværende prisniveau attraktiv, men kan ikke mindst også indikere at de ser optimistisk på produktionen.

Overrasker de amerikanske sojabønneudbytter til den positive side i morgen, er der en stor risiko for at vi ser et brandudsalg fra fondenes side.

UkrAgroConsult fulgte i går i fodsporene på en række andre aktører og sænkede estimaterne for den ukrainske majsproduktion fra tidligere 36 til 35 mio. tons, som en konsekvens af tørt vejr.

Inden for de seneste par uger har tre andre aktører, som nævnt, ligeledes sænket deres estimater, heriblandt Agritel der er lidt mere pessimistisk og estimerer 33,5 mio. tons, samt det ukrainske økonomiministerium der estimerer 33 mio. tons.

Dermed burde der være lagt op til en nedjustering fra USDA i morgendagens WASDE-rapport, der i øjeblikket estimerer 39,5 mio. tons.

Ligeledes står de amerikanske majsudbytter overfor en nedjustering i USDA-rapporten i morgen. Sidste måned lød udbytteestimaterne på 181,8 bu./acre, men siden har manglende nedbør forværret konditionerne, og ifølge estimater venter analytikerne disse i morgen falder til 178,37 bu./acre.