Som en del af den igangværende amerikanske valgkamp skruer Trump yderligere op for den hårde retorik og skubber til den i forvejen noget anspændte relation til Kina.
Trump er gået i kødet på rivalen Joe Biden med bemærkningen; "hvis Biden vinder, vil Kina vinde, for Kina vil eje dette land".
Ikke mindst vil Trump sikre, at der i fremtiden ikke gives offentlige kontrakter og tilskud til amerikanske virksomheder, der samarbejder med Kina, hvilket fortæller noget om, hvad der venter, hvis vi får 4 år mere med Trump.
Det har ellers været våbenhvile mellem de to henover sommeren, hvor Kina i høj grad har skruet på for importen af amerikanske landbrugsprodukter.
Men kineserne har ikke noget alternativ til importen af sojabønner,da de stort set har tørlagt Sydamerika indtil ny høst. Og selvom landets svineproduktion ikke er i fuld gang oven på udbruddene af afrikansk svinepest, så har landets stadig et stort behov for at importere sojabønner, for at holde trit med den store indenlandske efterspørgsel på vegetabilsk olie.
USDA annoncerede i går salg af 664.000 tons sojabønner til Kina. Det supporterede sojabønnerne, der steg for 11. handelsdag i træk til det højeste niveau siden juni 2018. Møllehveden lukkede uændret hjulpet af en dollarstyrkelse, mens det globale hvedemarked generelt var under pres fra en opjustering af den australske hvedeproduktion.
Abares løftede produktionsestimaterne for den australske høst massivt fra 26,7 til 28,9 mio. tons - hvis realiseres modsvarer det en stigning på 91% sammenlignet med seneste høst. "Favorable klimatiske konditioner henover foråret ventes at understøtte den igangværende udvikling af vinterafgrøder, og yde et godt fundament for sommerafgrøderne"lyder det i rapporten fra Abares. Det medførte et pres på den amerikanske hvede der korrigerede lavere for fjerde handelsdag i træk.
Overordnet set er volatiliteten ved at genfinde sig i finansmarkederne, hvor de amerikanske tech-aktier har fået store tæsk de seneste handelsdage. "Risk off" scenariet i markedet fik i går betydning for olien, der blev sendt over 5% lavere på bekymringer om den økonomiske vækst. Med store olieprisfald skulle man tro at det smittede af på det vegetabilske oliemarked, men effekterne var til at overse.
Fra malaysisk side er der en del snak om, at palmeolie-plantagerne har svært ved at skaffe arbejdskraft grundet Covid19, hvilket påvirker produktionen. Sojaolien fandt støtte fra de amerikanske sojabønner, og sidste men ikke mindst, fandt de canadiske canolafrø support fra temperaturer der dykkede under frysepunktet på tværs af Saskatchewan, Manitoba og Alberta.
Rapsfrøene har mødt kraftigt modstand i 385€ niveauet og formåede ikke at finde fodfæste til et brud. Men hvis det vegetabilske oliemarked kan opretholde den stærke momentum, kombineret med at dollaren ser moden ud til en korrektion mod en svagere euro, ser vi gode muligheder for et brud i rapsfrøene op mod 395-400 euro henover efteråret.