En studietur til Holland har givet inspiration til et tæt samarbejde mellem Bygholm Landbrugsskole, Massey Ferguson og DMC Odder. Tre nye traktorer fra øverste hylde er netop landet på skolen til fri afbenyttelse i undervisningen.

Udstyret skal være det nyeste og forskning en del af hverdagen, lyder ambitionen på Bygholm Landbrugsskole. Her vil man være toppen af poppen indenfor blandt andet præcisionslandbrug og GPS-udstyr. Med inspiration fra Holland vil Bygholm skabe helt unikke rammer om fremtidens landmænd.

- Vi vil være en landbrugsskole med alt det nyeste inden for teknologi, it-udstyr, maskiner, staldinventar, desinfektionsrum, bygninger, foderblandingscentral - alt hvad man kan drømme om til et helt nyt, supermoderne landbrug, siger forstander Erik Kristensen, Bygholm Landbrugsskole.

Onsdag kørte tre Massey Ferguson traktorer 5712 S, 6718 S og 7717 S ind i maskinhallen på Bygholm Landbrugsskole, hvor eleverne på første hovedforløb stod klar til at prøvekøre skolens nye køretøjer leveret af Massey Ferguson i samarbejde med DMC Odder.

Bygholm Landbrugsskole sigter efter, at landmænd skal uddannes i de mest moderne rammer - til gavn for hele landbrugs- og fødevarebranchen. Vejen frem er et tæt samarbejde mellem landbrugsskole, erhvervsliv og forskningsverdenen, fortæller forstanderen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Inspiration fra udlandet

Idéen om det tætte samarbejde er stærkt inspireret af Regio Food Valley i Holland, der har en tæt sammenkobling mellem industri, landbrugsskoler og forskningscentre. Her stiller industrien udstyr, inventar, It-programmer og meget mere til rådighed for skolen og har dermed muligheden for at få eleverne til at teste det i praksis. Og forskningsforsøg indgår som en del af elevernes undervisning.

- Målet med de visionære planer på Bygholm er at sikre, at eleverne får muligheden for at se, føle, røre og arbejde med det nyeste inden for landbrug, mens de er på skolen. De skal være helt skarpe på ny teknologi og hurtig omstilling. Efter uddannelsen har de så den viden, der skal til for at løfte dansk landbrug, fortæller forstander Erik Kristensen.

rich-media-1
Eleverne på Bygholm Landbrugsskole kan bruge de tre nye traktorer til at afprøve nyt udstyr indenfor blandt andet præcisionslandbrug. Foto: Marianne Nørmark.

De unge er fremtiden

Agco Danmark har sammen med Dansk Maskincenter sørget for, at der holder tre funklende nye Massey Fergusons i Bygholms maskinhal.

- Alle enheder er absolut fra "øverste hylde" med alt i udstyr. Alle traktorer med særlig fokus på brugen af Massey Ferguson Farm Management - GPS, Isobus , bruge dataoverførsel og så videre, fortæller Jørgen Sørensen, salgschef for Massey Ferguson Danmark.

Salgschefen ser en helt klar fordel i det nye samarbejde:

- De unge landmænd er jo vores fremtid. På europæisk plan har Massey Ferguson et tæt og særdeles værdifuldt samarbejde med The European Council of Young Farmers (CEJA). Dette var også en af grundene til, at vi fra Massey Ferguson i 2019 valgte at indlede et tættere samarbejde med Bygholm Landbrugsskole til introduktion i Danmark af MF eXperience kundearrangementet, fortæller Jørgen Sørensen, og roser skolens fleksibilitet og gode faciliteter.

Afprøve andre brands

Jesper Kock, landbrugselev på første hovedforløb, arbejder på en kvæggård ved Fjellerup, Djursland. Han synes det er spændende med nye traktorer på landbrugsskolen.

- Godt vi får nogle flere mærker, så vores uddannelse blive mere varieret. Jeg plejer at køre New Holland, og er en ret stor fan, min chef kører Valtra. Jeg er ikke vant til at køre med GPS, så det bliver da spændende at prøve de nye udstyr, siger Jesper Kock.

Selma Byvard, landbrugselev på første hovedforløb, er medhjælper på Johannes Minde ved Skanderborg, som hendes kæreste driver. På gården har de både svinebrug, kvægbrug og planteavl.

- Jeg er kun vant til at køre Case, så jeg kender deres styresystem. Min kæreste har lige købt en John Deere, og der er virkelig meget forskel på de forskellige styresystemer. Nu får jeg så mulighed for at afprøve et tredje styresystem med de nye Massey Ferguson, siger Selma Byvard.

Første danske test-farm

De tre nye Massey Fergusons skal bruges i undervisningen, men står samtidig også til rådighed for brug af Dansk Maskincenter og Massey Ferguson Danmark til fremvisning og undervisning af kunder og interne kurser.
Bygholm bliver derved Massey Fergusons nye test-farm. Og det er endnu en fordel, forklarer Hans Riis, der er sælger hos Dansk Maskincenter:
- De unge landmænd skal vide, hvad vi kan tilbyde, så for os er det en god platform. Med i aftalen er også, at vi kan tage kunder med og bruge Bygholms anlæg og marker. Og Bygholm ligger rigtig godt geografisk placeret i forhold til vores fire afdelinger.

Nye partnerskaber på vej

På Bygholm fortsætter arbejdet med at trække samarbejdspartnere ind i skolens virke og hverdag, og Erik Kristensen tror på mange nye partnerskaber i løbet af kort tid.
På forskningsområdet har Bygholm haft indledende dialoger med Food and Bio Cluster Denmark.
- Vi er åbne for samarbejde med alle, hvor det giver mening i forhold til målet, fortæller Erik Kristensen.

I december skal Bygholms bestyrelse tage stilling til en omfattende helhedsplan, der sigter 20-25 år ud i fremtiden. Den involverer alt fra planer om bygninger til udbud af nye uddannelser og specialer, og den hollandske model med de tætte bånd til erhvervsliv og forskning er et væsentligt omdrejningspunkt.

- Vi stopper bestemt ikke her. Vores mål er, at man på Bygholm skal kunne føle og mærke alt det nye med et erhvervsliv helt tæt på. Vi vil gerne vise eleverne toppen af dansk landbrug, siger forstanderen.